Σχεδιάζεται αύξηση τσεκ 15% και ανακατανομή πόρων

Αύξηση του τσεκ κατά 15% για όλους το σχέδιο του Αυγενάκη με την επιστροφή πόρων στις άμεσες ενισχύσεις

Tα 236 εκατ. ευρώ είναι ουσιαστικά ένα ποσοστό ύψους 10% του φακέλου των άµεσων και µεταφέρθηκαν στο ΠΑΑ για την πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης, ενώ την περασµένη προγραµµατική περίοδο το ποσοστό µεταφοράς ήταν 5% για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Εφόσον προχωρήσει η οποιαδήποτε αλλαγή στην τροποποίηση της ΚΑΠ, µπορεί µεν να αυξηθεί η βασική, ωστόσο θα «φαγωθούν» κονδύλια από τα προγράµµατα του ΠΑΑ, καθώς η εξισωτική αποζηµίωση είναι δεδοµένη ανά έτος και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η µεταφορά 10% των πόρων από τις άµεσες στο ΠΑΑ ήταν κάτι που είχαν προτείνει οι σύµβουλοι του στρατηγικού σχεδίου ώστε να αποκτήσουν τα διαρθρωτικά προγράµµατα τη βαρύτητα που χρειάζεται και να αυξηθούν τα κονδύλια σε µέτρα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Αγρότες κ.λπ.

Όπως αναφέρει το agronews.gr, η µεταφορά των πόρων ξανά στον φάκελο των άµεσων ενισχύσεων δεν σηµαίνει αυτόµατα και αύξηση της βασικής κατά το ίδιο ποσό, καθώς η χώρα µας θα πρέπει να τηρεί την αναλογία 25% των πόρων σε eco-schemes και 10% σε αναδιανεµητική. Οπότε έστω ότι µεταφέρεται στο σύνολό του το ποσό των 236 εκατ. ευρώ, η αύξηση της βασικής θα είναι ίση µε 157 εκατ. ευρώ (σύνολο δηλαδή βασικής 987 εκατ. ευρώ), ενώ ο προϋπολογισµός των eco-schemes θα αυξηθεί στα 484 εκατ. ευρώ (από 424 εκατ.) και της αναδιανεµητικής στα 193 εκατ. ευρώ (από 174 εκατ. ευρώ).

Πώς επηρεάζεται η µέση µοναδιαία αξία δικαιωµάτων

Τα 987 εκατ. ευρώ µε βάση τα δεδοµένα του στρατηγικού σχεδίου αντιστοιχούν σε µέση µοναδιαία αξία δικαιωµάτων ίση µε 24,6 ευρώ το στρέµµα στις αροτραίες, 31 ευρώ στις δενδρώδεις και 20 ευρώ στα βοσκοτόπια αυξηµένες σε σχέση µε τα αντίστοιχα ποσά των 21,5, 27 και 17,6 ευρώ το στρέµµα αντίστοιχα.

Βέβαια το σενάριο να µεταφερθεί πίσω εξολοκλήρου το ποσό στη βασική ενίσχυση είναι ένα πρόβληµα µε πολλές µεταβλητές, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τα χρήµατα µέσω ΠΑΑ για την πληρωµή της εξισωτικής (ίσως να χρειαστεί να υπάρξει και εθνική συµµετοχή) ενώ υπάρχει και το θέµα των περιβαλλοντικών δεικτών και δεικτών αποτελεσµάτων που καθιστούν την οποιοδήποτε τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου δύσκολη. Σηµειώνεται πως η τελική µέση αξία των δικαιωµάτων θα προκύψει µόλις υπολογιστούν επ’ ακριβώς τα ενεργοποιηµένα δικαιώµατα το 2023 ανά αγρονοµική περιφέρεια.

Σύµφωνα µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κελέτση ενεργοποιήθηκαν φέτος συνολικά 3.835.821 δικαιώµατα, νούµερο το οποίο βρίσκεται κοντά σε αυτό που έχει υπολογιστεί στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Πηγή: agronews.gr