Πανετόνε, το γλυκό εορταστικό ψωμί των Ιταλών

Υπάρχουν πολλοί μύθοι αλλά και ιστορικά στοιχεία για τη γέννηση και την καταγωγή του διάσημου αυτού γλυκού ψωμιού. Το εορταστικό ψωμί είναι πλούσιο και ενισχυμένο με ξερά φρούτα και αρώματα από λεμόνι και βανίλια.

Υπάρχουν ειδικές μεταλλικές ή χάρτινες φόρμες για πανετόνε, στρογγυλές και με ψηλά τοιχώματα, σε μαγαζιά με εξοπλισμό και σκεύη μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής, αλλά και με είδη συσκευασίας καθώς και χάρτινα ή μεταλλικά σκεύη μιας χρήσης.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το πανετόνε, σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά, το αλάτι, το μέλι, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα και τη βανίλια.
  2. Προσθέτουμε τα ξερά φρούτα και το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με το φτερό του μίξερ.
  3. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα χέρια μας για να ανακατέψουμε τα υλικά, αλλά είναι προτιμότερο να τα βρέξουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε καλά όλο το αλεύρι.
  4. Η ζύμη δεν θα είναι πολύ σφιχτή, αλλά θα σφίξει αφού κρυώσει στο ψυγείο (δεν πρέπει να παραλείψουμε αυτό το στάδιο, που εξηγείται στη συνέχεια).
  5. Σκεπάζουμε χαλαρά το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
  6. Έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σφίξει πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Υπολογίζουμε μίνιμουμ γύρω στις 3 ώρες, αλλά μπορεί να μείνει στο ψυγείο μέχρι 5 ημέρες.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο