Ε. Λιακούλη: «Κανένα περιθώριο καθυστέρησης, στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον “Διομήδη”»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκκίνησης των διαδικασιών των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε ο ‘Διομήδης’, στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Οι πληγές του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας είναι βαθιές και η οικονομική αιμορραγία του, ακατάσχετη .Η πρόσφατη θεομηνία «Διομήδης» που πέρασε από τη Θεσσαλία , έχει αφήσει πίσω της τεράστιες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειας και ζωικό κεφάλαιο. Ακόμα και σήμερα, πολλές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου παραμένουν πλημμυρισμένες από τις τεράστιες ποσότητες νερού, οι οποίες είναι αδύνατο να απορροφηθούν από τα εδάφη.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αφορά περίπου 10.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυρίως με σιτηρά και ψυχανθή. Περαιτέρω, και στις περιπτώσεις των άσπαρτων χωραφιών, τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα καθυστερούν τις αναγκαίες διαδικασίες της σποράς, ενώ οι παραγωγοί έχουν ήδη καταβάλει όλα τα έξοδα προετοιμασίας.
Ο πολυτραυματισμένος αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος ανησυχεί και αναμένει τις απαραίτητες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αποζημιωθεί άμεσα και συνολικά, για τις καταστροφές που υπέστη, ακόμη μια φορά, από τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν τη Θεσσαλία, κατ’ εξακολούθηση.

Επιπλέον, θέτουν το ζήτημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκτάσεων καλλιέργειας προς τους πλημμυροπαθείς δήμους. Από την πλευρά τους, οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς της Αυτοδιοίκησης, διαβεβαιώνουν ότι θα προβούν άμεσα στην αναγγελία των υφιστάμενων ζημιών για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής, εκτίμησης και αποζημίωσης. Ταυτόχρονα, όμως, ζητούν άμεσα τη μεταρρύθμιση του αναχρονιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ, βάσει των νέων κλιματικών δεδομένων που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας, τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα, το κόστος της ενέργειας που εκτινάχθηκε στα ύψη και ο πληθωρισμός που σφυροκοπά τη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα, ο πρωτογενής τομέας να αδυνατεί να ανταποκριθεί στα υπέρογκα έξοδα παραγωγής και εγκαταλείπει την ύπαιθρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν ώστε να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, το ταχύτερο δυνατό, στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς όλους τους Δήμους που υπέστησαν ζημιές, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκτάσεων καλλιέργειας, καθώς και στη μεταρρύθμιση του αναχρονιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως επανειλημμένως ζητά σύσσωμος ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, που βρίσκεται σε απόγνωση»