Ε. Λιακούλη: «Η ενεργειακή κρίση,  δίνει το τελικό χτύπημα στον αγροτικό τομέα!» 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σχετικά με την κυβερνητική αδράνεια και την επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, τα οποία έχουν “γονατίσει” τον πρωτογενή τομέα της Λάρισας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για την δραματική κατάσταση των αγροτών, επισημαίνονται τα εξής:

«Στα μόνιμα και κυρίαρχα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, όπως το εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον, οι πολλές αβεβαιότητες στην αγορά, η συνεχής πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η έντονη έλλειψη ρευστότητας και οι  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ήλθαν να προστεθούν αυτά της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης.

Οι φετινοί ανοιξιάτικοι παγετοί, όπως είναι γνωστό, προκάλεσαν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, όχι μόνο στην ετήσια παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης . Η ακαρπία σε διάφορες καλλιέργειες ήταν το πιο συχνό φαινόμενο , ενώ οι δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου δεν υλοποιήθηκαν.

Οι αυξήσεις επιπλέον σε πετρελαιοειδή, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα και ζωοτροφές , ήρθαν να επιδεινώσουν το ήδη βαρύ οικονομικό κλίμα του πρωτογενή τομέα και οδηγούν για πρώτη φορά τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη καλλιεργειών, λόγω υπερβολικού κόστους που τις καθιστά ζημιογόνες.

Παράλληλα, η μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές στο συντελεστή του 6% και η αύξηση του κόστους παραγωγής σε σχέση με τις πενιχρές ή και ανύπαρκτες αυξήσεις των παραγόμενων προϊόντων, έχει προκαλέσει ποικίλα προβλήματα και στην αγορά αλλά και στους κτηνοτρόφους.

Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις πετρελαιοειδών και ενέργειας με τις επόμενες αυξήσεις των υλικών κατασκευής των αρδεύσεων, έχουν προκαλέσει αύξηση στο κόστος αγοράς και εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν το 50%.

Επιπροσθέτως, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που έχουμε υποβάλλει, οι υπέρογκες αυξήσεις στις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την  ρήτρα αναπροσαρμογής, ήρθαν να αποτελειώσουν στην κυριολεξία τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά αφού τόσο το ύψος όσο και η περίοδος εφαρμογής από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2021 είναι εκτός πραγματικότητας.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν ανελαστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες με πολύ μεγάλες  καθυστερήσεις πληρωμών της β’ δόσης για τους νέους αγρότες που έχουν ενταχτεί στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, ενώ οι διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη ρευστότητα τόσο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσο και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.  Οι  καθυστερήσεις στις αγροτικές άδειες γεωτρήσεων και τις άδειες χρήσης νερού, δοκιμάζουν τις αντοχές και την υπομονή όλων των ιδιοκτητών αρδευτικών γεωτρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς για πολλοστή φορά, να τροποποιήσουν άμεσα τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΛΓΑ με σκοπό την άμεση αποπληρωμή των πληγέντων παραγωγών που εκκρεμεί πάνω από δύο χρόνια, και να βελτιώσουν ουσιαστικά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για την εξομάλυνση των τιμών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών,  αλλά και για τη γραφειοκρατική απλούστευση των διαδικασιών εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων.»