Τ. Τσιαπλές: Εδώ και τώρα μέτρα για δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ

Σε δήλωση τουΤάσου Tσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, επισημαίνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή και αδιέξοδη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, οδήγησε στην τεράστια αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά και στη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες και η απελπιστικά ανεπαρκής κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σπρώχνει μαζικά τον πληθυσμό σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, κλινικές για να πληρώνουν αδρά τα rapid και μοριακά test.

Οι ουρές στα λιγοστά σημεία που συνεργεία του ΕΟΔΥ κάνουν rapid test, αλλά και σε Κ.Υ και διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, είναι ατελείωτες, με τον κόσμο να περιμένει για πολύ ώρα να εξυπηρετηθεί, ενώ πληρώνει από την τσέπη του στα ιδιωτικά κέντρα, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα self test.

Τα Κέντρα Υγείας, είναι υποστελεχωμένα και απαιτούν διάγνωση γιατρού και ραντεβού, ενώ οι ελάχιστες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, που εμφανίζονται σε περιφερειακούς δήμους και όχι σταθερά, καθιστούν την κατάσταση αφόρητη.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, διότι από τη μια, χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας νοσούν ή είναι θετικοί στον κορονοϊό, και από την άλλη, είναι σε όλους γνωστή η κατάσταση των νοσοκομείων Θεσσαλίας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν φτάνουν, το προσωπικό δεν φτάνει (όπως δεν έφτανε ούτε στο 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας), η θνησιμότητα καλά κρατεί.

Αποδεικνύεται πως το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο που μας έδωσε η επιστήμη και όλοι πρέπει να το αξιοποιήσουμε, όμως από μόνο του δεν φτάνει αν δεν συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα.

Εδώ και τώρα χρειάζονται:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ σε όλους τους δήμους της Θεσσαλίας, καθημερινά προσβάσιμα σε όλο τον πληθυσμό.
  • Μαζική και δωρεάν διάθεση μασκών αυξημένης προστασίας για όλο τον πληθυσμό δίχως διακρίσεις.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και διάθεση ατομικών μέσων προστασίας, όπως οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Ανάπτυξη επιπλέον νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο με πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει.
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες οργανικά κενά στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζόμενων στην δημόσια υγεία-πρόνοια.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων.
  • Άμεσα πρόσληψη εκπαιδευτικών για να εξασφαλίζεται η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα».