Ε. Λιακούλη: «Η κατάργηση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, θύμα του συγκεντρωτικού κράτους της ΝΔ» 

Σε κοινή δήλωσή τους, η Γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Αρβανιτίδης,, σχετικά με την κατάργηση φορέων περιβάλλοντος- μεταξύ των οποίων και ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, επισημαίνουν τα εξής :

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αποδιοργάνωση του συστήματος προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας. 

Καταργεί επτά φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (Εθνικό Δρυμό Ολύμπου , Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων) και επιχειρεί να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητές τους κεντρικά στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν συμμεριζόμαστε την επιμονή σε μια συντηρητική και υδροκέφαλη στρατηγική που θέτει σε διακινδύνευση την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής φύσης, αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού των φορέων διαχείρισης. 

Είχαμε καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), είχαμε επισημάνει τα αδιέξοδα στα οποία αυτός θα οδηγούσε με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υλοποίηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται, από την μη πλήρη λειτουργία του σχεδόν δυο χρόνια μετά την ψήφισή του! 

Είχαμε αντιπροτείνει την αποκεντρωμένη διαχείριση από τις Περιφέρειες, σύμφωνα και με την επιστημονική μελέτη της «διαΝΕΟσις», αλλά για την Κυβέρνηση οι επιστημονικές μελέτες είναι για τα συρτάρια, προέχουν άλλου είδους προτεραιότητες και κριτήρια στην λήψη των πολιτικών της αποφάσεων, όπως διαπιστώνουμε σε κάθε τομέα. 

Αυτό όμως έχει, κόστος. 

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς θα έχει κόστος για το περιβάλλον, καθώς γίνονται ολοένα και περισσότερα τα βήματα όπισθεν ολοταχώς στην αποτελεσματική προστασία του».