Να επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις του έγγειου κεφαλαίου

«Η κυβέρνηση ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα και κινήθηκε γρήγορα μετά το καταστροφικό συμβάν του “Ιανού” στη Θεσσαλία ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για την εκτίμηση των ζημιών και να υπάρξουν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις στους πληγέντες. Ωστόσο, η τιτάνια αυτή προσπάθεια αδικείται από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις αποζημιώσεις του έγγειου κεφαλαίου. Οι διαμαρτυρίες, κυρίως αγροτών, στα Φάρσαλα για καθυστέρηση στις αποζημιώσεις για το έγγειο κεφάλαιο, δηλαδή τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα λοιπά μέσα παραγωγής που καταστράφηκαν, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να ορθοποδήσουν οι πληγέντες. Πρέπει άμεσα να τελειώσει η πολύπλοκη διαδικασία και να έρθουν οι αποζημιώσεις».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να επισπευστεί η καταβολή αποζημιώσεων για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τον Ιανό στα Φάρσαλα.

Διαμαρτυρίες αγροτών

Ο Θεσσαλός πολιτικός επεσήμανε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που το κόστος των ζημιών σε έγγειο κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα υψηλό και η κάλυψη των ζημιών, εν αναμονή των αποζημιώσεων, από ιδίους πόρους των αγροτών δεν είναι εφικτή. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η αγροτική παραγωγή συνεχίζεται με δυσκολίες, αφού οι πληγέντες δεν έχουν διαθέσιμα όλα τα μέσα παραγωγής. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί σε διαμαρτυρίες. Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο για όλους, και για την κυβέρνηση που ανέβασε σε άλλο επίπεδο την αρωγή στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, άλλα και για τους πληγέντες που εύλογα επιθυμούν να συνεχίσουν να παράγουν χωρίς την τροχοπέδη των λειψών μέσων παραγωγής». 

Η απάντηση Τριαντόπουλου

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε «την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και την ταχύτατη ανταπόκριση της κυβέρνησης σε όποιο σκόπελο, είτε νομοθετικό είτε διαδικαστικό, έβρισκε μπροστά της, προκειμένου να ανακουφίσει τους πληγέντες». Επίσης, υπογράμμισε ότι «η συχνότητα των καταστροφικών συμβάντων τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής και συνεπώς ο όγκος των εργασιών που απαιτούνται είναι πολλαπλάσιος, όπως έχει ενημερωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών». Ωστόσο, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Οικονομικών και υπό τον συντονισμό και την πίεση του ίδιου ως αρμόδιου υφυπουργού, «ήδη έχουν διευθετηθεί ζητήματα» και -όπως έχει ενημερωθεί αρμοδίως- «η διαδικασία θα επιταχυνθεί την επόμενη περίοδο».