Μετάλλαξη Όμικρον: Υποχρεωτική μάσκα παντού και “μπλόκο” στις μαζικές εκδηλώσεις

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ο κ.Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι μεταδότικότα στην Όμικρον είναι πολύ μεγάλη, αλλά από θέμα νοσηρότητας τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο αισόδοξα. Ωστόσο περισσότερα στοιχεία θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Εμβολιαστηκά θωρακιζόμαστε. Η τρίτη δόση λειτουργεί αποτρεπτικά για την Όμικρον

Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για την πλήρη αποκωδικοποίση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου.

Από αύριο η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εντός και εκτός.

Ειδικά για τους κλειστούς χώρους του σούπερ μαρκετ και ΜΜΜ διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95.

Απογορεύονται οι εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπως οι μαζικές εκδηλώσεις από τους δήμους.

Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη κι αν έχουν PCR, θα υποχρεωούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και τέταρτη μέρα.

Ισυχρή σύσταση για τεστ πριν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων. Στους νέους λέμε να βγουν να διασκεδάσουν αλλά μετά να προσέξουν τις επαφές τους με τους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Αυτα τα μέτρα ισχύουν από αύριο έως τις 3 Ιανουαρίου.

Από τις 3 Ιανουαρίου θα υπάρξουν μέτρα που θα αφορούν την διασκέδαση, τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές και το σκέλος της τηλεργασίας.

Η ακριβής αποτύπωση των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Υγείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία. Όπως είπε χαρακτηριατικά τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά.