21,5 χλμ. υπόγειο δίκτυο για την άρδευση 10.830 στρεμμάτων γης στα Φάρσαλα κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην κατασκευή υπόγειου δικτύου άρδευσης σε μήκος περίπου 21,5 χιλιομέτρων για την άρδευση 10.830στρεμμάτων αγροτικής γης  στις Τοπικές Κοινότητες Σταυρού, Αγ. Γεωργίου, Ανωχωρίου, Μεγ. Ευϊδριου, Δασόλοφου, Αμπελιάς, Κατωχωρίου και Βασιλήπροχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

«Με το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών συστημάτων  σε περιοχές αρμοδιότητας του ΤΟΕΒ Ενιπέα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Στην περιοχή των Φαρσάλων υλοποιούμε ακόμη την υπογειοποίηση αγωγών στο βόρειο τμήμα του ΤΟΕΒ Ενιπέα, την ανόρυξη και αντικατάσταση εννέα γεωτρήσεων του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και την κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αυτή τη στιγμή στα Φάρσαλα σε εξέλιξη αρδευτικά έργα ύψους 7 εκατ. ευρώ. Στηρίζουμε με έργα και όχι με λόγια τους ανθρώπους της παραγωγής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Υπόγεια αρδευτικά δίκτυα για 22 αντλιοστάσια

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή υπογείων αρδευτικών δικτύων για 22 αρδευτικά αντλιοστάσια (γεωτρήσεις) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (Νότιος τομέας). Πρόκειται να αρδευτεί η αγροτική περιοχή που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Φαρσάλων καθώς και οι περιοχές του Δ.Δ. Φαρσάλων του Δήμου Φαρσάλων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Τ.Κ. Σταυρού, Αγ. Γεωργίου, Ανωχωρίου, Μεγ. Ευϊδριου, Δασόλοφου, Αμπελιάς, Κατωχωρίου, Βασιλή. Πρόκειται για 22 ξεχωριστά και διακριτά δίκτυα άρδευσης, μέσω των οποίων θα αρδευτούν 10.830 στρέμματα γης, στα οποία καλλιεργούνται ως επί το πλείστο βαμβάκι, καλαμπόκι και μηδική. Σε κάθε δίκτυο κατά μήκος του αγωγού προβλέπεται η τοποθέτηση υδροληψιών με υδρόμετρο για την μέτρηση της παροχής. Οι αγωγοί θα είναι κατασκευασμένοι από HDPE (σκληρό πολυαιθυλένιο) τρίτης γενιάς ονομαστικής πίεσης 16 atm. Το συνολικό  μήκος των αγωγών άρδευσης είναι περίπου 21.500 μέτρα. Με την κατασκευή του νέου δικτύου θα εξοικονομηθούν μεγάλες ποσότητες ύδατος, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη μείωση του υδατικού ελλείματος της λεκάνης απορροής του ποταμού Ενιπέα καθώς και του Πηνειού ποταμού.