Ανανέωση συμβάσεων, επίδομα πανδημίας για τους εργαζόμενους στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας 

Συνάντηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής είχαν ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από την Υφυπουργό την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο κάλυψης των αυξημένων αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας. Ιδιαίτερα, δε, υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των συμβασιούχων για το εργασιακό μέλλον τους, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις, που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, λήγουν στις 30 Μαρτίου 2022. 

Ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε ειδικότερα και στο νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητο και δίκαιο να λάβει αναλόγως το επίδομα της πανδημίας, που θα δοθεί στους υγειονομικούς οι οποίοι υπηρετούν σε δημόσιες δομές υγείας.  

Η Υφυπουργός απάντησε ότι θα εξετάσει και τα δύο θέματα, που έθεσε ο Λαρισαίος ιατρός, τονίζοντας πως θα αξιοποιηθούν όλες οι νομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες, που έχει το Υπουργείο Εργασίας στη διάθεσή του, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων. 

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ενημερώθηκε από την κ. Μιχαηλίδου για την πορεία του προγράμματος των 150 νέων ΚΔΑΠ STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), που πρόκειται να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών ηλικίας 12-15 ετών. Ειδικότερα, η Υφυπουργός ανέφερε πως πρόκειται για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, που εισάγει τους μαθητές στα πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, προϋποθέτοντας τη συμμετοχή κοριτσιών κατά 50%. Επίσης, τόνισε πως στόχος είναι να εγγράφονται 9000 παιδιά σε ετήσια βάση καθώς και ότι ΚΔΑΠ STEM δύνανται να συστήσουν τόσο τα ΝΠΔΔ όσο και τα ΝΠΙΔ. 

Ο Λαρισαίος βουλευτής και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συζήτησαν ακόμη τις δράσεις της κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών, εστιάζοντας στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ψυχολογική βία και η παραμέληση, καθώς και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  «Child Guarantee», που είναι πιλοτικό και θα υλοποιηθεί από τη χώρα μας και ακόμη 5 μέλη της ΕΕ, με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης παιδιών, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης, σίτισης και στέγασης. Επιπλέον, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο της αποϊδρυματοποίησης, μέσω της οποίας 750 παιδιά βρήκαν οικογένειες καθώς και του προγράμματος «Κυψέλη» που προάγει την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών αλλά και την έγκαιρη διάγνωση αναπηριών. 

Ο Χρήστος Κέλλας ευχαρίστησε την κ. Μιχαηλίδου για τη συνεργασία και της ευχήθηκε «καλά Χριστούγεννα». Αποχωρώντας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε:

«Με τη φίλη Υφυπουργό είχαμε, όπως πάντα, μία παραγωγική συνεργασία, κατά την οποία της έθεσα δίκαια αιτήματα εργαζομένων σε κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, που επιχειρεί να διευθετήσει με ρεαλισμό αξιοποιώντας όσα μέσα έχει στη διάθεσή της. 

Παράλληλα, με ενημέρωσε για την πορεία σημαντικών προγραμμάτων και δράσεων, που έχει αναπτύξει η κυβέρνησή μας, προκειμένου να εξοικειώσει τα παιδιά με τις νέες τεχνολογίες και τις επιστήμες μέσω των ΚΔΑΠ, αλλά και να προστατέψει εκείνα που είναι ευάλωτα. 

Η πρόνοια και η κοινωνική αλληλεγγύη συνιστούν θεμελιώδη πεδία του κοινωνικού κράτους δικαίου, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί αταλάντευτα και ενισχύει σε διαρκή βάση».