Δ. Βαρακλιώτης: Γιατί καταψήφισα το έργο του θεάτρου στην περιοχή Κατράνα στην Επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Φαρσάλων

Σε επιστολή του κ. Δημήτρη Βαρακλιώτη αναφέρονται οι λόγοι που καταψήφισε το έργο του θεάτρου στην περιοχή Κατράνα, στην συνεδρίαση της Επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Φαρσάλων.

Αναλυτικά:

“Στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, ως ένα από τα 17 μέλη που συμμετείχαν, δηλώνω δημόσια ότι κατά την ψήφιση των τεχνικών έργων για το 2022 καταψήφισα τη δημιουργία του ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή Κατράνα με την υπάρχουσα μορφή του.

Ασχολούμε με το συγκεκριμένο έργο από την εποχή που το εμπνεύστηκε η τότε δήμαρχος Μαρία Ίφου και μου είχε δείξει την πρώτη κάτοψη του θεάτρου. Μάλιστα με ρώτησε σχετικά με τη χωρητικότητα και τις πρότεινα να διαθέτει 1.500 θέσεις θεατών.

Η κυρία Ιφου ως άνθρωπος που γνωρίζει να ακούει τη γνώμη των συνομιλητών της το δέχθηκε και θα εξηγήσω παρακάτω τους λόγους της πρότασής μου…

Λίγο πριν το τέλος της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής ο τέως δήμαρχος παρουσίασε στην αίθουσα του ΔΣ την τελική μελέτη του έργου με διαφορετική αρχιτεκτονική άποψη.

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ γνώρισα τον μελετητή του έργου και ρωτώντας τον αν έχει εκπονηθεί μελέτη ακουστικής η οποία είναι απαραίτητη για χώρους θεάτρων και δημοσίων θεαμάτων μου απάντησε αρνητικά διότι δεν ζητήθηκε από τον δήμο Φαρσάλων.

Το καλοκαίρι ο νυν δήμαρχος μου έδειξε την τελική κάτοψη του θεάτρου η οποία απεικονίζεται στην φωτογραφία που παραθέτω.

Του επισημαίνω ότι είναι μικρή η χωρητικότητα των 500 ή 600 θέσεων και ότι χρειάζεται και μελέτη ακουστικής του χώρου.

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε επίσημα από τον δήμο Φαρσάλων η έγκριση του θεάτρου από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Οι λόγοι που δεν ψήφισα το έργο με την μορφή που εγκρίθηκε:

  1. Είναι πολύ μικρό για τη διοργάνωση μεγάλων συναυλιών επωνύμων καλλιτεχνών οι οποίοι σε κάθε συναυλία τους προσελκύουν τουλάχιστον 1.500 θεατές… Για παράδειγμα ο Γιάννης Χαρούλης και άλλοι καλλιτέχνες του βεληνεκούς του δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ γιατί το θέατρο είναι μικρό.
  2. Θεωρώ αδιανόητο να δαπανηθεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ για τη διοργάνωση μικρών τοπικών εκδηλώσεων. Για τέτοιες εκδηλώσεις υπάρχει χώρος στην περιοχή του Βαρουσίου και συγκεκριμένα στην πλατεία βράχων ο οποίος με μικρές παρεμβάσεις θα γίνει απόλυτα χρηστικός για την περίπτωση.
  3. Η μη εκπόνηση μελέτης ακουστικής του χώρου θα έχει ως αποτέλεσμα την όχληση των θεατών ειδικά κατά την ώρα διεξαγωγής θεατρικών παραστάσεων…Από νυχτερινή μέτρηση που κάναμε τον Αύγουστο 10:30 με 11:30 στο χώρο με εξειδικευμένο Μηχανικό Ακουστικής, μετρήθηκε ο ήχος της πόλης στα 73db καθότι το θέατρο είναι σε ύψωμα και όλος ο ήχος τής πόλης ανεβαίνει προς τον χώρο του θεάτρου λειτουργώντας ως μπαλόνι σε υψηλό σημείο της πόλης.

Απλουστευμένο παράδειγμα:

Φανταστείτε σε μία παράσταση αρχαίας κωμωδίας ή τραγωδίας όπου δεν συνίστανται μικρόφωνα, ταυτόχρονα με την ώρα διεξαγωγής της παράστασης να τελείται ένας γάμος στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης.

Κανείς θεατής της παράστασης δεν πρόκειται να ακούσει ούτε λέξει και θα έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή των ηθοποιών και θεατών που θα συμμετάσχουν.

Για τους παραπάνω λόγους θεώρησα ότι το έργο χρήζει μελέτη ακουστικής και άλλες μικρές αλλά σημαντικές διορθώσεις.

Σεβόμενος την ποιότητα στην τέχνη την οποία δικαιούνται οι συμπολίτες μου και θεωρώντας ότι από τη στιγμή που θα δαπανηθούν τόσα χρήματα για ένα έργο, το έργο πρέπει να εκτελεστεί σωστά και με τις απαραίτητες σύγχρονες προδιαγραφές, γνωμοδότησα αρνητικά με την ισχύουσα μελέτη και το καταψήφισα με τη συνείδησή μου καθαρή”.

Δημήτρης Γ. Βαρακλιώτης