Μ. Χαρακόπουλος στην TRT: Άμεσα αντανακλαστικά Μητσοτάκη για το αγροτικό ρεύμα

«Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής -είχαμε και δείγματα γραφής τις προηγούμενες μέρες- προανήγγειλε ότι το Σάββατο, με τη λήξη της συζήτησης του προϋπολογισμού, θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για τους αγρότες και για το αγροτικό ρεύμα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο δελτίο ειδήσεων της ΤRΤ και στη δημοσιογράφο κ. Άρτεμις Καλαμογιώργου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση υπογραμμίζοντας ότι «στην παγκόσμια κρίση που έχουμε στον τομέα της ενέργειας είμαστε αναγκασμένοι συνεχώς να λαμβάνουμε μέτρα. Η κυβέρνηση, ήδη, είχε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, για τις επιχειρήσεις, μέτρα ανακούφισης. Προχώρησε αυτή η κυβέρνηση μετά από αρκετά χρόνια στη μερική καταβολή είναι η αλήθεια του “αγροτικού πετρελαίου” σε νέους αγρότες και σε αγρότες που είναι συνεταιρισμένοι σε συνεργατικά σχήματα. Θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατήργησε το λεγόμενο “αγροτικό πετρέλαιο”, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για αγροτική χρήση, το οποίο δίναμε το προηγούμενο διάστημα. Θυμούμαι ότι όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίναμε περί τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα ως πρώτο  βήμα, επανήλθε αυτή η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο “αγροτικό πετρέλαιο” και δόθηκαν πενήντα εκατομμύρια ευρώ».

Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «ο βουλευτής και ο κυβερνητικός βουλευτής, δεν πρέπει να αρκείται σε χειροκροτήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Οφείλει, αν θέλει να είναι συνεπής προς τις αρχές του και προς  τους ψηφοφόρους που τον τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, να μεταφέρει τη φωνή τους και να θέτει τα ζητήματα, ακόμη και αν είναι δυσάρεστα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται. Τις προηγούμενες μέρες έγινα αποδέκτης αρκετών διαμαρτυριών παραγωγών από τη Λάρισα και από όλη την Ελλάδα. Λόγω της προηγούμενης ιδιότητας που είχα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώ με πάρα πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μου μετέφεραν ακριβώς αυτή την αίσθηση διαμαρτυρίας, τα παράπονά τους, τα οποία είναι εύλογα βεβαίως και αναγκάστηκα να καταθέσω ερώτηση, αλλά και εχθές ήμουν από τους πρώτους ομιλητές, στον πρώτο κύκλο ομιλητών που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση του προϋπολογισμού, και μίλησα για λογαριασμούς οι οποίοι προκαλούν “ηλεκτροπληξία” στους αγρότες όταν τους παίρνουν στα χέρια τους. Χαίρομαι γιατί είδα ότι  η κυβέρνηση επιδεικνύει  άμεσα αντανακλαστικά».

Η κυβέρνηση κοντά στους αγρότες

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κατανόησε το πρόβλημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει πραγματικά ενδιαφέρον για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αγνώμονες, ξέρουν ότι έχουν σε μια δύσκολη περίοδο, εν μέσω λοιμών, σεισμών, καταποντισμών, πρωτόγνωρων καταστροφών που έχει βιώσει ο τόπος -είχαμε σεισμούς, Ιανό, Μήδεια- η κυβέρνηση αυτή, πραγματικά στηρίζει τους παραγωγούς. Ο ΕΛΓΑ έχει δώσει αποζημιώσεις που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό του και αυτό γίνεται πράξη, χάρη στη στήριξη από τη πολιτεία, την αναδρομική καταβολή της κρατικής συνδρομής στον ΕΛΓΑ, η οποία είχε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζε έως πρόσφατα η χώρα, η οποία βρισκότανε σε μνημόνια. Υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και νομίζω ότι και η περίοδος της πανδημίας έδειξε και κάτι ακόμη, ότι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, δεν μπορεί να είναι μια ασφαλής διέξοδος».

Υπονομευτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης στην πανδημία σημείωσε ότι «σε άλλες χώρες του εξωτερικού που έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εμάς, συνέδραμαν την καμπάνια που έγινε σε κάθε χώρα για τους εμβολιασμούς και την αντιμετώπιση της πανδημίας, την τήρηση όλων των μέτρων. Εδώ είδαμε μια συστηματική προσπάθεια, η πανδημία και η αντιμετώπισή της, να γίνει μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είδαμε ουσιαστικά μια προσπάθεια υπονόμευσης του όλου εγχειρήματος από κομβικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, ο κύριος Πολάκης. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Δεν ψήφισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των εξήντα συμπολίτες μας, που είναι πιο ευάλωτοι. Δεν ψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα σε όσους έχουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Τα λέω όλα αυτά, για να καταδείξω ότι και η σημερινή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, υπηρετεί αυτόν τον ίδιο στόχο. Βλέπουμε ένα νέο επεισόδιο αυτή τη στιγμή, την εργαλειοποίηση της επιστήμης, την οποία καυτηρίασε και σε δήλωσή του και ο καθηγητής κ. Τσιόδρας».

Εμβολιασμός και όχι συνωμοσιολογία…

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «το μείζων είναι η πρόληψη, να τηρούμε όλοι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να φορούμε τις μάσκες, να σπεύσουν όλοι όσοι δεν έκαναν τον εμβολιασμό, να κάνουν την αναμνηστική δόση -ακόμα περισσότερο την πρώτη δόση-, να μην παρασυρόμαστε από θεωρίες συνομωσίας που δυστυχώς βρίθουν στο διαδίκτυο, ή από παραινέσεις “ψευδοπνευματικών”. Ας ακούμε την επίσημη Εκκλησία, την επίσημη θέση που διατυπώνει η Εκκλησία, γιατί δυστυχώς έχουμε θρηνήσει και στην πατρίδα μου τη Λάρισα και σε όλη τη χώρα, αρκετούς ανθρώπους που είναι κοντά στην Εκκλησία που έχουνε παρασυρθεί από τέτοιες απόψεις και δεν έχουν εμβολιαστεί».

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: