Μ. Χαρακόπουλος σε Πρόεδρο ΝΣΚ: Αδικείται η Ελλάδα εμφανιζόμενη στην ίδια κατηγορία καταδικών στο ΕΔΔΑ με την Τουρκία!

«Είναι παντελώς άδικο και παράλογο η Ελλάδα να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με χώρες της ανατολικής Ευρώπης ή και την Τουρκία για την οποία δικαίως το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων για τη συνέχιση της κράτησης του Οσμάν Καβάλα, κατ’ εφαρμογή απόφασης του ΕΔΔΑ. Να θυμίσουμε ότι τόσο  ο επιχειρηματίας Καβάλα όσο και ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένουν έγκλειστοι χωρίς καταδικαστική απόφαση και περιμένουν να δικαστούν περισσότερο από τέσσερα χρόνια». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής από την Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) κ. Ευγενία Βελώνη για τη θέσπιση του εθνικού ένδικου μέσου, τη δυνατότητα, δηλαδή, προσφυγής για τις συνθήκες κράτησης. 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισηγητική του παρέμβαση αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου των μελών της Επιτροπής για το ένδικο μέσο, που είχε συντάξει ο πρώην πρόεδρος του ΝΣΚ κ. Ιωάννης Χαλκιάς, λέγοντας ότι «φύσει αισιόδοξος, θέλω να βλέπω μισογεμάτο και όχι μισοάδειο το ποτήρι. Θα ήμασταν ευτυχείς αν είχε γίνει δεκτή η διακομματική πρόταση νόμου που καταθέσαμε, κάτι πρωτόγνωρο τις τελευταίες δεκαετίες στη Βουλή. Όμως, εκτιμώ το γεγονός ότι η πρόταση νόμου ήδη έχει παράξει θετικά αποτελέσματα. Ήδη έχουν νομοθετηθεί μία σειρά άρθρων που είχαμε θέσει στην πρόταση νόμου και προαναγγέλθηκε και η θεραπεία του ένδικου μέσου. Αμέσως μετά τις γιορτές, θα επιδιώξουμε να έχουμε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να μας ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον Σωφρονιστικό Κώδικα, που θα περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση του εθνικού ένδικου μέσου. Νομίζω ότι όλοι κατανοούμε, ότι θα πρέπει, να εστιάσουμε πια την προσοχή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος και των συνεπειών που προκαλεί η μη θέσπιση του εθνικού ένδικου βοηθήματος. Εμείς από την αρχή θεωρήσαμε ότι η Επιτροπή αυτή, η οποία ήταν “κοιμωμένη” στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν έπρεπε, να περιοριστεί μόνο στην παρακολούθηση των αποφάσεων». 

Η πρόεδρος του ΝΣΚ

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΝΣΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε περιθώρια, να μην θεσπίσουμε το συγκεκριμένο εθνικό ένδικο βοήθημα και είναι λυπηρό, η χώρα μας, κράτος δικαίου αναμφιβόλως, να φέρεται μεταξύ των χωρών που έχουν τις μεγαλύτερες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το πλήθος των υποθέσεων αυτών να είναι ακριβώς για τις συνθήκες κράτησης των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ασφαλώς, το δομικό ή συστημικό πρόβλημα είναι το πιο δύσκολο, υπό την έννοια ότι δεν μπορούμε να πούμε -αυτό ξεφεύγει ούτως η άλλως από την αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου- ότι μπορεί να επιλυθεί άμεσα. Το βέβαιο είναι όμως, ότι η θέσπιση του εθνικού ένδικου βοηθήματος, θα κάνει τη χώρα να μην φαίνεται ως χώρα παραβιάζουσα τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε τη θλίψη της διότι δεν εισήχθη για συζήτηση η πρόταση νόμου. Όπως είπε «εμένα με θλίβει ότι δεν πέρασε όπως ήταν, διότι θα μπορούσαν πάρα πολλά θέματα να είχαν αντιμετωπιστεί με ένα σχέδιο νόμου. Ο πρόεδρος, ο κ. Χαρακόπουλος, έκανε τρομερές προσπάθειες και χάρις και στη δική του δουλειά και στη δική του πρωτοβουλία, μπορέσαμε, τουλάχιστον, να περάσουμε ορισμένες διατάξεις. Όπως καταλάβατε, ο πρόεδρος δεν έχει σκοπό να το αφήσει και εμείς δεν έχουμε σκοπό να το αφήσουμε και θα έρθει εδώ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Εγώ, αυτό το οποίο αντιλαμβάνομαι και το αντιλαμβανόμαστε όλοι όσοι είμαστε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και δυστυχώς οι ρυθμοί δεν είναι οι απαιτούμενοι».

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την Πρόεδρο του ΝΣΚ Ευγενία Βελώνη.