Κέλλας: Παρέμβαση Μητσοτάκη για το ρεύμα Αγροτικό πετρέλαιο για όλους

«Λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης, οι λογαριασμοί ρεύματος, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθιστούν την παραγωγή ασύμφορη. Ο αγροτικός κόσμος είναι ανάστατος. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να καλύψει μέρος της μεγάλης αύξησης, επιδοτώντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο για τα νοικοκυριά και κυρίως για τους αγρότες που ζητούν με αγωνία παρέμβαση του Πρωθυπουργού.»   

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, κατά την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην κύρωση του προϋπολογισμού του 2022, προσθέτοντας:

«Η κυβέρνηση έχει παραγάγει ιδιαίτερα σημαντικό έργο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Ο αγροτικός κόσμος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού, όπως έμπρακτα είδαμε να συμβαίνει με τον Ιανό, τον παγετό και τους σεισμούς στον Νομό Λάρισας, όπου υπήρξε πρωτοφανής ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και δόθηκαν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις». 

Αγροτικό πετρέλαιο για όλους

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε περαιτέρω στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, ζητώντας να ισχύσει για όλους η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, σημειώνοντας:

«Μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή των φυσικών προσώπων από 22% σε 9% και τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων από 28% σε 22%. Ο φορολογικός συντελεστής για τα συνεταιριστικά σχήματα πήγε στο 10%. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές από 13% σε 6% και αποφασίστηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022. Ωστόσο, το μέτρο για το αγροτικό πετρέλαιο είναι δίκαιο να ισχύσει για όλους τους αγρότες.

Οι κτηνοτρόφοι μας είδαν μετά από 5 χρόνια το πρόβλημα των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό να λύνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αισθάνθηκαν ότι υπάρχει κράτος και είναι στο πλευρό τους. Κάναμε πράξη την υπόσχεσή μας και πραγματοποιούμε εντατικούς ελέγχους στις “ελληνοποιήσεις” και τις νοθείες των προϊόντων. Ειδικά για τη φέτα, επιβάλαμε τα μεγαλύτερα πρόστιμα που υπήρξαν ποτέ και οι παραγωγοί είδαν την τιμή του πρόβειου γάλακτος να αυξάνεται κατά 50%.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατάφερε με σκληρές διαπραγματεύσεις να διατηρήσει τα 19,3 δις ευρώ για τη νέα ΚΑΠ, τη στιγμή που τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη υπέστησαν μειώσεις της τάξεως του 15%».        

6000 προσλήψεις στην υγεία

Ο Χρήστος Κέλλας εστίασε στις δαπάνες του προϋπολογισμού που αφορούν την υγεία, επισημαίνοντας:

«Η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή να αναζωογονηθεί το ΕΣΥ έπειτα από 10 χρόνια μνημονίων. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, προσλαμβάνοντας 12.000 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, 4000 γιατρούς, ενώ υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. 

Το 2022 το 30% των συνολικών διορισμών θα πραγματοποιηθούν στην υγεία με 6000 άτομα προσωπικό και οι συνολικές δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν στα 12 δις ευρώ αγγίζοντας το 6,3% του ΑΕΠ».  

Προτεραιότητά μας η εθνική ασφάλεια

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας στους δείκτες της ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, καταλήγοντας στις δαπάνες του προϋπολογισμού για την άμυνα, επισημαίνοντας:

«Η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε ταυτόχρονα με την πανδημία να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την τουρκική προκλητικότητα αναπτύσσοντας έναν υποδειγματικό συνδυασμό εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα μέσα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, που έχει ενισχυθεί σημαντικά στη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών».

Δείτε την ομιλία εδώ: