Μ. Χαρακόπουλος για προϋπολογισμό: Το αγροτικό ρεύμα προκαλεί ηλεκτροπληξία στους αγρότες!

«Εν μέσω λοιμών, σεισμών, καταποντισμών και πρωτόγνωρων καταστροφών στον πρωτογενή τομέα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν έχουν προηγούμενο και μπορούν και δίδονται πέραν του προϋπολογισμού του Οργανισμού χάρις στην αναδρομική καταβολή της κρατικής συνδρομής, που όλες οι κυβερνήσεις είχαν λησμονήσει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε, επίσης, σειρά κορονοενισχύσεων για τη στήριξη προϊόντων που επλήγησαν από τις αρρυθμίες που προκάλεσε στις αγορές η πανδημία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2022.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «οι αγρότες το αναγνωρίζουν. Οφείλω, όμως, κι από αυτό το βήμα, να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, κυρίως λόγω των κατακόρυφων αυξήσεων στην ενέργεια και τα αγροτικά εφόδια. Υπήρξαν ομολογουμένως, παρεμβάσεις, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις ζωοτροφές και η μερική χορήγηση του αγροτικού πετρελαίου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε καταργήσει. Όμως, δεν αρκούν. Χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα για το αγροτικό ρεύμα, που προκαλεί ηλεκτροπληξία στους αγρότες, που βλέπουν τους λογαριασμούς τους να εκτινάσσονται εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την άμβλυνση του προβλήματος, που βεβαίως είναι διεθνές, αλλά επηρεάζει άμεσα την πρωτογενή παραγωγή».

Φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επάνοδο στην κανονικότητα. Αυτήν που αναζητά ο κάθε πολίτης για την καθημερινότητά του, αυτήν που επαγγέλθηκε η ΝΔ στις εκλογές του 2019, αλλά δυστυχώς, οι έκτακτες συνθήκες δεν της επέτρεψαν να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της. Ωστόσο, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, αποδείχθηκε περίτρανα το πόσο έωλο ήταν το σύνθημα-μπαμπούλας της αριστεράς για την δήθεν κακή νεοφιλελεύθερη ΝΔ. Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στάθηκε δίπλα σε αυτόν που είχε ανάγκη, στον απλό εργαζόμενο, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση.

Και γι’ αυτό δόθηκε πάνω από το ¼ του ΑΕΠ σε μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, σε φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις, σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Και βέβαια σε ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, που σε αυτήν την δοκιμασία απέδειξε την ανεκτίμητη αξία του. Με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, που θα συνεχιστούν και το 2022, καθώς ένας στους τρεις που θα διορισθούν στο δημόσιο, δηλαδή 6.000, θα είναι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με  υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ και αύξηση των πόρων για την υγεία που αποτελούν μια σημαντική προίκα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην μετά covid εποχή. Και καλό είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, που κινείται μια στο καρφί και μια στο πέταλο, μια με γραμμή Πολάκη και μια με Ξανθού, να πάψει την πολιτική τυμβωρυχία, και την άγονη κριτική για το ΕΣΥ».

Μέτρα στήριξης της οικογένειας

Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «πέραν του σοβαρού, αλλά συγκυριακού, προβλήματος της πανδημίας, το μέγα πρόβλημα που σαν σαράκι τρώει τα θεμέλιά μας είναι το δημογραφικό, η συρρίκνωση του πληθυσμού. Πρόσφατα ο ΟΟΣΑ επισήμανε ότι ενώ το 1990 οι άνω των 65 ετών ήταν 22,9 άτομα ανά 100 εργαζομένους, το 2020 ανέβηκαν στους 37,8 και το 2050 θα φτάσουμε σε δυσοίωνα νούμερα οι άνω των 65 θα είναι 75 άτομα ανά 100 εργαζόμενους! Γι αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν γενναιότερες οικονομικές παροχές και φοροαπαλλαγές σε όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια, να κάνουν παιδιά. Η οικογενειακή πολιτική, η πολιτική της δημογραφικής ανάτασης πρέπει να καταστεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής, και να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, πρέπει να ανατραπεί το περίφημο brain drain, η φυγή νέων προς αναζήτηση εργασίας. Κι εδώ ένα είναι το αντίδοτο για την επιστροφή: η οικονομική ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη μπει γερά θεμέλια, με την έλευση στην Ελλάδα παγκόσμιων κολοσσών, όπως η pfizer ή η amazon, και προϊόντος του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες εφόσον συνεχίζει η κυβέρνηση να πολιτεύεται με μεταρρυθμιστικό οίστρο».

Απαρχή νέας εποχής

Ο βουλευτής του νομού κατέληξε λέγοντας ότι «ευχή όλων μας είναι η συντομότερη λήξη της έκτακτης κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία σε πλανητικό επίπεδο. Η επιστροφή της κανονικότητας μπορεί να σημάνει και την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, στηδικαιοσύνη, στην εκπαίδευση στην οικονομία, μαζί με την πρωτοφανή διπλωματική και αμυντική αναβάθμιση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τίθενται τα θεμέλια μιας Ελλάδας που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση