Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ιστορική – Αναπτυξιακή Ημερίδα του Δήμου Φαρσάλων 

Η σκιαγράφηση του ιστορικού υπόβαθρου που συνθέτει το πλαίσιο ανάπτυξης της πόλης των Φαρσάλων, κάτω από το πρίσμα της συμμετοχής των Φαρσαλινών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και η ανάδειξη των σύγχρονων, δυναμικών, στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα της Θεσσαλικής κωμόπολης, αποτέλεσαν τους κύριους άξονες της ημερίδας «Φάρσαλα 2021-2031» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 21» και διοργανώθηκε από τον δήμο Φαρσάλων. 

«Με πολύ μεράκι και κόπο καταφέραμε να διοργανώσουμε την σπουδαία αυτή ημερίδα. Η επαρχία Φαρσάλων αποτελούν, ιστορικώς αποδεδειγμένα, κοιτίδα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας για 4.000 χρόνια π.Χ.», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, συμπληρώνοντας πως «από την πρώτη στιγμή που έθεσα την υποψηφιότητά μου στην κρίση των πολιτών συμπεριέλαβα στην ατζέντα μου την ανάδειξη όλων εκείνων των πτυχών της Φαρσαλινής ιστορίας που γράφτηκε άλλοτε με χρυσά και άλλοτε με μελανά γράμματα σ’ αυτά τα Άγια πατρογονικά μας εδάφη». 

Σε μια εποχή με τόσες προκλήσεις, όπως αυτή που ζούμε αποτελεί μονόδρομο για την πολυπόθητη ανάπτυξη, η ανάδειξη όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων ως τόπος, με πρώτιστο αυτός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», σημείωσε με έμφαση ο κ. Εσκίογλου, ενώ αναφέρθηκε σε κάποια από τα έργα που, όπως ο ίδιος δήλωσε «πρόκειται να αλλάξουν τον χάρτη της περιοχής». 

«Μόλις προ ημερών λάβαμε την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την αρχιτεκτονική μελέτη της ανάπλασης της περιοχής ‘Κατράνα’ , μια περιοχή που φιλοδοξούμε να την αναδείξουμε ως τόπο μεγάλης ιστορικής βαρύτητας. Προ ημερών επίσης ξεκίνησε στην αρχαία Ακρόπολη, μια εκτεταμένη προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης της, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, κάτι για το οποίο ευχαριστώ προσωπικά την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό. Η Ακρόπολή μας κρύβει τόση ιστορία που όταν με το καλό αναδειχθεί θα έχουμε αποκαλύψει ένα ιστορικό διαμάντι», τόνισε ο κ. Εσκίογλου χαρακτηριστικά. 

«Την ίδια ώρα συνεχίζουμε τις εργασίες στο Μουσείο μας, στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου. Τα Φάρσαλα σε πολύ λίγο καιρό θα αποκτήσουν τον δικό τους χώρο, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί ένα κομμάτι του πλούσιου παρελθόντος μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Φαρσάλων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εκτεταμένο πρόγραμμα ανάδειξης, αποκατάστασης και συντήρησης των θρησκευτικών μνημείων της επαρχίας. «Στόχος της δημοτικής μας αρχής είναι να επαναπροσδιορίσουμε την ιστορική μας ταυτότητα και να αναδείξουμε τα Φάρσαλα στη θέση που αρμόζει», κατέληξε ο κ. Εσκίογλου. 

«Οι Θεσσαλοί Επαναστάτες του 1821 και η συμβολή των Φαρσαλινών» βρέθηκαν στο επίκεντρο της διάλεξης του ιστορικού και εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ. Κώστα Σπανού, ο οποίος με μοναδικό τρόπο παρουσίασε στους παρευρισκομένους τα στοιχεία που προκύπτουν από την ιστορική έρευνα. «Οι Θεσσαλοί αν και στη Λάρισα στρατοπέδευαν ισχυρές Οθωμανικές δυνάμεις, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να δράσουν άμεσα και να καταπνίξουν κάθε απόπειρα εξέγερσης, δεν δείλιασαν. Άλλωστε το πρώτο επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα σημειώθηκε στο Φανάρι της Καρδίτσας το 1404, ακολούθησε η επανάσταση του Μητροπολίτη Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1600 και το 1611 και του Παπά Θύμιου Βλαχάβα το 1808 στην περιοχή της Καλαμπάκας, γεγονότα που δείχνουν την απέχθεια των Θεσσαλών προς την δουλεία», εξιστόρησε ο κ. Σπανός. «Στις αρχές του Μαΐου του 1821 επαναστάτησε η Μαγνησία ενώ στις αρχές του Ιουνίου ακολούθησε η περιοχή των Τρικάλων. Μάχες δόθηκαν και γύρω από την σημερινή περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και στα χωριά της Αγιάς. Το 1822 οι Θεσσαλοί συμμετείχαν στην επανάσταση του Ολύμπου, η οποία είχε άδοξο τέλος. Θεσσαλοί βρέθηκαν και στην πρώτη γραμμή της μάχης του Μεσολογγίου», σημείωσε ο κ. Σπανός, τονίζοντας πως «τα θύματα της Θεσσαλίας στον αγώνα για την ελευθερία ήταν αμέτρητα». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους αγωνιστές Νικόλαο Σπανό, Δημήτρη Χαλδούπη , Γιώργο Σκούρτη, τα αδέρφια Γεωργίου, Δημήτριος Αδάμ και Ιωάννης Αποστόλου, όλοι τους με καταγωγή από τα Φάρσαλα. 

Η Μουσειοπαιδαγωγός κα Πελαγία Τριζόγλου – Ρουκά μύησε το κοινό της ημερίδας στο έργο του Δημητρίου Βικέλα «Λουκής Λάρας», ένα έργο το οποίο  περιγράφει τη ζωή και την καθημερινότητα των απλών Ελλήνων της εποχής, χαρακτηρίζοντας το ως «μνημείο της ελληνικής λογοτεχνίας», ενώ η κα Στέλλα Κατακούτα, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, πραγματοποίησε με την εισήγησή της μια περιδιάβαση στην ιστορία και τα μνημεία των Φαρσάλων, κάνοντας ειδική αναφορά στα Φάρσαλα των Βυζαντινών χρόνων, αλλά και σε κτίρια τα οποία σώζονται έως τις μέρες μας.

«Η διαμόρφωση των κοινωνιών στη Θεσσαλία πριν και μετά την Απελευθέρωση από τους Οθωμανούς», ήταν το θέμα της εισήγησης της κας Φανής Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγου- Λαογράφου, Διευθύντριας του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, η οποία σημείωσε πως η ημερίδα αναδεικνύει την διαχρονική πορεία της πόλης των Φαρσάλων μέσα στην ιστορία. «Η Απελευθέρωση της Θεσσαλίας ήταν το κομβικό σημείο και για τη Θεσσαλία», σημείωσε η κα Καλοκαιρινού εξηγώντας πως «μετά την απελευθέρωση, τα νέα στοιχεία μετέβαλλαν τους κοινωνικούς και οικονομικούς συσχετισμούς της Θεσσαλίας», περιγράφοντας τον εκσυγχρονισμό της. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος πραγματοποίησε μια ανάλυση της έννοιας «επιχειρηματικότητα» και πώς αυτή μπορεί να καταστεί μοχλός ανάπτυξης και της περιοχής των Φαρσάλων, μέσω της SWOT Analysis, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της γεωργίας και στο φράγμα της Σκοπιάς. «Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νέους της περιοχής ώστε να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δράση», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. «Η ευκαιρία των Φαρσάλων είναι να μετατρέψει τον πιο πλούσιο κάμπο της χώρας σε ατμομηχανή παραγωγής υψηλών σε διατροφική αξία προϊόντα», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που θα πρέπει να παίξει το brand marketing στην ταυτότητα της πόλης των Φαρσάλων. 

Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Γούσιος μίλησε για το παλιό και το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθήσει η πόλη των Φαρσάλων. «Το παλιό βασίζεται στην μείωση του κόστους παραγωγής, θέλει υποδομές, μεγάλες επιχειρήσεις και εξειδικευμένη υποστήριξη, ενώ το νέο, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, βασίζεται στην ποιότητα και στη διάκριση από άλλα ομοειδή προϊόντα», σημείωσε ο κ. Γούσιος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο βιολογικό βαμβάκι, έναν «δρόμο που αν ακολουθηθεί από τις επιχειρήσεις των Φαρσάλων θα μετατρέψει την περιοχή σε εργαστήριο γνώσης και τεχνογνωσίας», όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, στα όσπρια της περιοχής, αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Παλαιοφαρσάλου. 

Ο κ Παναγιώτης Καρακίτσιος, Πολιτικός Μηχανικός και Ιδρυτής της Νεοφυούς Επιχείρησης Geomiso με έδρα τα Φάρσαλα, μίλησε για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα την τεχνολογική καινοτομία και τις προοπτικές ανάπτυξης στο απόγειο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, περιγράφοντας ουσιαστικά μια εντελώς νέα εποχή στην οποία ήδη όλοι ζούμε. «Το διαδίκτυο είναι ήδη εδώ και διαμορφώνει ήδη την καθημερινότητα μας. Οι ραγδαίες αυτές τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει τον κόσμο, τον τρόπο που εργαζόμαστε, τον τρόπο που επικοινωνούμε, ακόμα και τον τρόπο που ενημερωνόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρακίτσιος. 

Η ημερίδα έκλεισε με ομιλία του Συμβούλου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Τάσου Γούσιου, ο οποίος επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο ένας τόπος μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός. « Η φύση, η ιστορία, ο πολιτισμός και η γαστρονομία αποτελούν υπαρκτά στοιχεία της ταυτότητας των Φαρσάλων και με την κατάλληλη στρατηγική μπορούν να την μετατρέψουν σε τόπο προορισμού» σημείωσε ο κ. Γούσιος, ο οποίος ανέλυσε βήμα-βήμα εκείνα τα στάδια που διαμορφώνουν μια επιτυχημένη στρατηγική προβολής της περιοχής. «Πλέον μιλάμε για την τέταρτη επικοινωνιακή επανάσταση», σημείωσε ο κ. Γουσιος περιγράφοντας την νέα πραγματικότητα και τον τρόπο με τον οποίο μια πόλη οφείλει να τοποθετηθεί στο νέο αυτό επικοινωνιακό τοπίο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα στρατηγικών συνεργασιών ανάμεσα στους διάφορους φορείς και θεσμούς της Περιφέρειας. «Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την τουριστική συνείδηση, εφόσον θέλουμε να γίνουμε τουριστικός προορισμός», κατέληξε ο κ. Γούσιος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Στην ημερίδα παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Λάρισας  του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης και η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου. Χαιρετισμούς απέστειλαν επίσης οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Στέλλα Μπίζιου, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Νίκος Λιούπας, οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Κωνσταντίνος Μπαλατσός και Ευαγγελία Χαμορούσου, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Βάια Αρσενοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Κουκουλιός, τα μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ.κ. Φωτεινή Πιτσάβα και Ντίνος Βαρακλίωτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Γιώργος Πιτσάβας κ.α.