Γιαννάκος για “VIP ΜΕΘ”: υπάρχουν δεκάδες κενές κλίνες στο σύστημα

Δύο χρόνια μετά ο κορονοϊός «τρώει» 100 ανθρώπους την ημέρα. Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είναι φίσκα. Δυστυχώς και σήμερα εμφανίζονται πάνω από 100 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη, εφημέρευε έως τις 08:00 σήμερα, τα πράγματα ήταν καλύτερα από άλλες εφημερίδες. Όμως, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με 28 κλίνες και 9 στα χειρουργεία. Κάνουν κάτι καλό οι καταγγελίες μας, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ήταν στα φορεία και θα πάνε σε κρεβάτια. Υπάρχουν και 6 διασωληνωμένοι σε θαλάμους, επί πολλές ημέρες», ανέφερε ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι καταγγελίες του οποίου έχουν προκαλέσει εισαγγελική έρευνα.

«Σήμερα, πάνω από 120 ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ. Πολλοί χάνουν την ζωή τους. Για κάθε τέτοιο ασθενή θα έπρεπε να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για να διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις. Κάθε τέτοιος ασθενής έχει έναν βαθμό προτεραιότητας. Κάθε ημέρα, εμφανίζονται στο σύστημα πάνω από 40 κρεβάτια κενά, αλλά πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν κρεβάτια και χάνουν την ζωή τους .Το υπ. Υγείας ανακοινώνει πληρότητα στις ΜΕΘ 97-98%, ενώ έχουμε 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Καταγγέλλουν ιατροί ότι γίνονται επιλογές με ηλικιακά κριτήρια και αντί να γίνεται έρευνα, εγκαλούνται η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί που κάνουν τις καταγγελίες», είπε ο κ. Γιαννάκος.

Όπως προσέθεσε, «Το σύστημα οφείλει να διασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους. Από την στιγμή που δεν το πράττει, διαπράττει έγκλημα. Την Δευτέρα εμείς θα καταθέσουμε αναφορά στον Εισαγγελέα για ασθενείς που έχουν πεθάνει διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ».

«Εμείς αυτό που είπαμε και το λέει και ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, κ. Παπανικολάου και η ΟΕΝΓΕ, είναι ότι κάθε ημέρα εμφανίζονται στο σύστημα πάνω από 40 κενά κρεβάτια, αλλά υπάρχουν 120 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που δεν τα καταλαμβάνουν και έχουμε ασθενείς που δεν είναι έτσι 2-3 ημέρες, δεν είναι «φωτογραφία της στιγμής» οι κενές κλίνες ΜΕΘ και δεν μπορεί να μένουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ για 10-15 ημέρες», επεσήμανε.

Συμπλήρωσε ότι «πολλοί γιατροί έχουν βγει και έχουν πει «όταν εγώ 1 κρεβάτι ΜΕΘ και 10 ασθενείς που περιμένουν, θα επιλέξω με ηλικιακά κριτήρια: αν έχω έναν 40χρονο και έναν 80χρονο, θα επιλέξω τον 40χρονο. Όλοι οι γιατροί, οι μάχιμοι γιατροί, είναι με το μέρος της ΠΟΕΔΗΝ και θα έρθουν να καταθέσουν στον Εισαγγελέα».

«Να μου πείτε πως στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, ο Μητροπολίτης διασωληνώθηκε σε 2 ώρες και βρέθηκε ΜΕΘ, ενώ όπως κατήγγειλε η ανάπηρη γυναίκα άλλου ασθενούς, περίμενε 5 ημέρες για ΜΕΘ. Ο Μητροπολίτης, 78 χρονών, περίμενε ΜΕΘ σε 3 ώρες και ο άλλος ασθενής στο ίδιο νοσοκομείο περίμενε 5 ημέρες και βρήκε κρεβάτι ΜΕΘ, αφού βγήκε στην τηλεόραση και έκανε καταγγελία; Αυτό δεν είναι επιλεκτική μεταχείριση; Το σύστημα είναι υπόλογο απέναντι στους ασθενείς που χάνουν την ζωή τους, ενώ είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και στις οικογένειες τους»,  είπε ο κ. Γιαννάκος.

Πηγή: ant1news.gr