Ε. Λιακούλη: «Κλονίζεται η εμπιστοσύνη της αυτοδιοίκησης στην Κυβέρνηση» 

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, τοποθετήθηκε η Βουλευτής ν. Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης με τίτλο «Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης», υπό την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα,  αλλά και εξεχόντων αιρετών και ειδικών επιστημόνων.

Χαρακτηριστικά, η κ. Λιακούλη επεσήμανε στην τοποθέτησή της:

«Ο κ. Υπουργός αναφέρεται διαρκώς στην εμπιστοσύνη που χτίζει η Κυβέρνηση με την Αυτοδιοίκηση. Καταρχήν, η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, είναι κάτι που κερδίζεται. Επομένως, η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που πρέπει να εμπιστευθεί την Κυβέρνηση, και όχι το αντίθετο. 

Όλες και όλοι μας γνωρίζουμε καλά τη μάχη που έδωσε και συνεχίζει να δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτά τα χρόνια, βγάζοντας συνεχώς τα «κάστανα από την φωτιά» . Από τη μία πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών έβαλε πλάτη στα δύσκολα της υγειονομικής κρίσης. Πάλεψαν και παλεύουν, όμως, χωρίς τα αναγκαία θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, με τα οποία η Πολιτεία όφειλε να τους εξοπλίσει από την πρώτη στιγμή. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξανά στο κόκκινο, εγκαταλελειμμένο σε συνθήκες απαξίωσης. Οι θάνατοι δεκάδες καθημερινά.

Από την άλλη πλευρά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να πολεμήσει με το θηρίο της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, ξεκινάει ένας βαρύς χειμώνας. Τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αγροτικός κόσμος έχουν αφεθεί στο έλεος της ακρίβειας. Το κόστος για τους Δήμους και τις Περιφέρειες αναμένεται δυσθεώρητο. Χρειάζονται στήριξη για να το σηκώσουν και να μην μετακυλισθεί, εκ των πραγμάτων, στις πλάτες των πολιτών,μέσω του κύματος παράπλευρων αυξήσεων στα τέλη και σε παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ωστόσο, το μόνο που ακούμε, από την Κυβέρνηση είναι γενικόλογες υποσχέσεις που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Η σκάλα που έχουμε μπροστά μας είναι ψηλή και έχουμε πολλά σκαλιά ακόμα να ανεβούμε. Και για να τα ανεβούμε χρειάζεται στήριξη, προσπάθεια και κυρίως ειλικρίνεια. Ακόμα περιμένουμε την «εμβληματική μεταρρύθμιση» των αρμοδιοτήτων. Την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», τη «Β’ φάση του Επιτελικού Κράτους»,  «με κατεύθυνση να περιέλθουν στις Περιφέρειες και τους Δήμους περίπου το 80 % των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίενται σε ένα Κράτος», όπως έταζαν.  Φτάνουμε στο τέλος του 2021 και τα ακούμε από το 2019. Από λόγια είμαστε όλοι χορτασμένοι.Πίσω από τα λόγια, όμως, στη σκιά των επικοινωνιακών τεχνασμάτων, υπάρχει η πραγματικότητα.Μια πραγματικότητα αμείλικτη, που οι λειτουργοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι πολίτες, ζουν στην πράξη, βιώνουν καθημερινά “στο πετσί τους”. Ο κρατικός Προϋπολογισμός που σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή είναι αποκαλυπτικός και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, απέχει,δε, ασυγκρίτως από τις ορθές πάγιες διεκδικήσεις των ΟΤΑ. Στα μισά της θητείας τους, οι περισσότεροι από τους αυτοδιοικητικούς δεν έχουν δει ακόμα ”φως στο τούνελ” του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Ο λαβύρινθος των αρμοδιοτήτων και της γραφειοκρατίας καλά κρατεί, ενώ πολλά θεσμικά ζητήματα χρονίζουν, άλυτα. Ακόμα δεν έχουμε δει το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης! Οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, συχνά εξελίσσονται ερήμην των εμπλεκομένων. Παράλληλα, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ έχει γεμίσει τρύπες και μπαλώματα αδιαφάνειας, με νυχτερινές Τροπολογίες “σεντόνια” για κάθε λογής εξυπηρετήσεις, παρεκκλίσεις, παρατάσεις στις παρατάσεις των παρατάσεων, αναδρομικές νομιμοποιήσεις, κατ’ εξαίρεση διαδικασίες!

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής και στο ΠΑΣΟΚ, θέλουμε μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση οικονομικά και διοικητικά ανεξάρτητη. Για να το πετύχουμε αυτό, απαιτείται συνέργεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα και εμπιστοσύνη. Σήμερα, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα σε αυτά…».