Κόκκαλης σε Λιβανό: Να μπορούν οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων να διορθώσουν σφάλματα στα στοιχεία των ΑΤΑΚ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ώστε να δοθεί η δυνατότητα τεκμηρίωσης της πραγματικής κατάστασης και διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τα στοιχεία των ΑΤΑΚ για τους δικαιούχους  αγρότες  της Βασικής Ενίσχυσης, ερωτά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν 25 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η πληρωμή της Προκαταβολής (70%) της Βασικής Ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021, συνοδευόμενη από πλήθος πρωτόγνωρων  προβλημάτων και αστοχιών.Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αδυναμία πληρωμής των δικαιωμάτων για περισσότερους από 50.000 αγρότες,και κυρίως αυτών των οποίων η δήλωση εμφανίζει προβλήματα με το ΑΤΑΚ.

Στην προσπάθεια διόρθωσης και επίλυσης των ανωτέρων προβλημάτων ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προέβη στην τροποποίηση της  εγκυκλίου διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων (56170/1-10-2021) με το υπ’αρ. 69218/ 15-11- 2021 έγγραφο (ΑΔΑ: ΨΥΞΘ46ΨΧΞΧ-ΣΩΕ), σύμφωνα με το οποίο ο δικαιούχος έχει τη  δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον ΑΤΑΚ σε αγροτεμάχιο. Επιπρόσθετα  διευκρινίζεται ότι δεν μπορεί να αλλάξει καθεστώς ιδιοκτησίας και κατά τον έλεγχο της εγκυρότητας λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία των ΑΤΑΚ που ήταν στην περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη κατά τον χρόνο που υπέβαλε την ΕΑΕ.

Παρά την τροποποίηση της εγκυκλίου, μεγάλος αριθμός αγροτών κινδυνεύει να απολέσει το δικαίωμα πληρωμής, καθώς δεν επιλύεται το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν τα στοιχεία των ΑΤΑΚ. Παραγωγοί που έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε συνολικά τα στρέµµατα µιας συνιδιοκτησίας ,δεν έχουν τη δυνατότητααλλαγής του καθεστώτος  ιδιοκτησίας για τη μετατροπή του από ιδιόκτητο σε μικτόώστε να προσθέσουν και το επιπλέον ΑΤΑΚ που απαιτείται.Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία , ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποβάλλει αυτήν, μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα δικαιώματα αυτά. Λόγω της ανωτέρω νομοθεσίας συμβολαιογραφικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εώς τις 31/05/2021 δεν καταχωρήθηκαν στα αντίστοιχα Ε9 με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συμφωνία των στοιχείων κατά τη διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ λοιπόν η πραγματική κατάσταση είναι εμπρόθεσμη και αφορά την κατοχή ιδιοκτησίας εως 31/5/2021, η νόμιμη ενημέρωση του Ε9 σε μεταγενέστερη ημερομηνία καθιστά μη εφικτή την αντίστοιχη δικαιούμενη πληρωμή. Έτσι λοιπόν για τα στοιχεία που υποβλήθηκαν μετά τις 31/5/2021 και  εμπρόθεσμα της προθεσμίας  υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ , δεν κατέστη δυνατή η ορθή διασταύρωση μεταξύ αυτών που τηρούνται στην ΑΑΔΕ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δυστυχώς για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν προβλήματα στις πληρωμές λόγω ΑΤΑΚ,  η πραγματική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται κατά τη διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Σήμερα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν υπάρχει η δυνατότητας διόρθωσης, τεκμηρίωσης και αποτύπωσης  της συνολικής πραγματικής κατάστασης. Αυτή δύναται να επιτευχθεί μέσω της δυνατότητας προσκόμισης και διασταύρωσης  των όποιων στοιχείων αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν την δηλωθείσα κατάσταση κατά την εμπρόθεσμη υποβολή δήλωση του ΟΣΔΕ σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του ΑΤΑΚ.

Η στέρηση αυτής της δυνατότητας από τους αγρότες, οδηγεί όχι μόνο σε αδυναμία πληρωμής τους αλλά και σε απώλεια της δικαιούμενης επιδότησηςτους με μελλοντικές οδυνηρές συνέπειες.

Επειδή έχουν προκύψει ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και με υπευθυνότητα.

Επειδή για την επόμενη προγραμματική περίοδο το 2022 είναι έτος αναφοράς της νέας ΚΑΠ και οι μειώσεις που πραγματοποιούνται θα καθορίσουν δυσμενώς τις επιδοτήσεις των παραγωγών.

Επειδή απαιτείται άμεσα η δυνατότητα διόρθωσης οποιονδήποτε αστοχιών έχουν προκύψει και επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον των δικαιούμενων ενισχύσεων.

Επειδή κινδυνεύει η  επιβίωση των Ελλήνων αγροτών και η υποστήριξη τους είναι αναγκαία και απαραίτητη  για την αποφυγή κατάρρευσης του κλάδου .

Ερωτάται ο αρμόδιος κ.Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα τεκμηρίωσης της πραγματικής κατάστασης και διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τα στοιχεία των ΑΤΑΚ για τους δικαιούχους  αγρότες  της Βασικής Ενίσχυσης;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κόκκαλης Βασίλειος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέτα Καλλιόπη

Γκιόλιας Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραίτης Αθανάσιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος  (Σάκης)

Παπαηλίου Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος