Προ των πυλών το debate στο ΚΙΝΑΛ, σε θέση μάχης οι υποψήφιοι

Το βράδυ της Δευτέρας, η τηλεμαχία των πέντε από τους έξι μνηστήρες για τον προεδρικό θώκο του κόμματος • Η διαδικασία και οι θεματικές ενότητες.

Λίγα 24ωρα απομένουν για την πρώτη –και ίσως μοναδική– τηλεμαχία μεταξύ των πέντε από τους έξι (απών ο Γιώργος Παπανδρέου) υποψήφιους για τον προεδρικό θώκο στο Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης και Χάρης Καστανίδης θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και να διεκδικήσουν τις εντυπώσεις, με φόντο τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, ενώ τα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς θα θέσουν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας (από τον Ρ/Σ ΣΚΑΪ), Γιώργος Κουβαράς (από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24) και Τάσος Παππάς (από την «Εφημερίδα των Συντακτών»).

Οι τρεις δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα –δύο φορές στη διάρκεια του debate– να παρέμβουν στη ροή της διαδικασίας διατυπώνοντας διευκρινιστική ερώτηση, όποτε εκείνοι το επιλέξουν. Μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί (αν το επιθυμεί) να σχολιάζει επί 45” τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, που έχουν προηγηθεί.

Επίσης, θα υπάρξει και απευθείας διάλογος μεταξύ των υποψηφίων, καθώς αφού ολοκληρωθούν οι πέντε θεματικές ενότητες, κάθε ένας από τους πέντε πολιτικούς θα μπορεί να θέσει, για ένα λεπτό, μία ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει σε ενάμισι λεπτό.

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι ακόλουθες:

1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό

2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό

3. Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες

4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό – Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης – Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – Η επόμενη μέρα

5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Ως προς τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για τις πέντε ενότητες, η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30” και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90”. Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου θα θέσει την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεαναμέτρησης.

Στο κτήριο όπου θα διεξαχθεί το debate (στο Στούντιο Δ της Κατεχάκη) θα επιτραπεί αυστηρά περιορισμένος αριθμός ατόμων, ενώ όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό Rapid test, το οποίο θα έχουν διενεργήσει την ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση τους μετέχοντες πολιτικούς και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του debate.

Πηγή: efsyn.gr