Παγκόσμια ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον

Συναγερμό σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού με την ονομασία Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, παρουσιάζει υψηλότερη μεταδοτικότητα, και ερευνάται η ανθεκτικότητά της στα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςκάνει λόγο για «στέλεχος ανησυχίας», ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειώνανακοίνωσε πως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός».

Οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λαμβάνουν η μία μετά την άλλη αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις χώρες της νότιας Αφρικής, μεταξύ των οποίων και διακοπή των πτήσεων, ενώ στην Ολλανδία οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεκάδες επιβάτες δύο πτήσεων από την περιοχή αυτή, πιθανόν έχουν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη.

Στη χώρα μας ήδη ισχύουν από σήμερα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν την είσοδο μόνο Ελλήνων πολιτών από 9 χώρες της νοτίου Αφρικής και απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις ξένων υπηκόων, με πολλά τεστ και 10ήμερη καραντίνα.

Νέα έκκληση να αρθεί προσωρινά η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η Ευρώπη δίνει μάχη για τον περιορισμό του 4ου κύματος της πανδημίας, διευρύνοντας τα περιοριστικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα χθες ανακοινώθηκαν 6.602 νέα κρούσματα, 86 θάνατοι και 630 διασωληνωμένοι.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα