Ε. Λιακούλη: «Θηλιά στο λαιμό» αγροτών και κτηνοτρόφων, οι αυξήσεις στο ρεύμα»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς  Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι της Λάρισας, αλλά και όλης της χώρας, λόγω της υπέρμετρης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, πραγματοποίησε  η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής: 

«Σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω της αναδρομικής αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται χιλιάδες καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα από τις συμπληρωματικές εκκαθαρίσεις ηλεκτρικού ρεύματος , από τα τέλη Αυγούστου.

 Η αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος που υιοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2020,γνωστό ως  target model, έδειξε ότι ήταν πρόχειρη, χωρίς δικλείδες ασφαλείας και κυρίως χωρίς σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό για την αποφυγή κερδοσκοπίας. 

Τα αποτελέσματα αυτής της πρόχειρης αλλαγής εισπράττουν οι καταναλωτές παραγωγοί και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, όπου από το καλοκαίρι λαμβάνουν επιπρόσθετους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για το ρεύμα που έχουν καταναλώσει και εξοφλήσει με ύψος  που ανέρχεται στο 30-40% των ποσών που ήδη έχουν εξοφλήσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τους λογαριασμούς των οργανισμών άρδευσης των αγροτών – ΤΟΕΒ. 

Η κατάσταση της αδικαιολόγητης αύξησης της τιμής του ρεύματος εξαιτίας κακών χειρισμών της κυβέρνησης της ΝΔ μετατράπηκε σε δραματική αύξηση του κόστους άρδευσης και λειτουργίας των ΤΟΕΒ που έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα για το εισόδημα των παραγωγών μια και συνέπεσε με μια χρονιά παρατεταμένης ξηρασίας και πανδημίας.   

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλονται στον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης, ότι για το “βαμβάκι και το καλαμπόκι το κόστος θα ανέλθει στα 60 ευρώ το στρέμμα”, για τα “κηπευτικά υπαίθρου και με θερμοκηπιακή κάλυψη 40 στρεμμάτων από 6.000 ευρώ θα ανέλθει στα 8.000 ευρώ”,  ότι ΤΟΕΒ που “πλήρωσε 500.000 ευρώ πέρυσι φέτος καλείται να πληρώσει 700.000 ευρώ και να αυξήσει ανάλογα αναδρομικά τα τέλη άρδευσης” 

Απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν κανένα μέσο να αμυνθούν και δεν φαίνεται και κάποια σοβαρή προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ να ελέγξει την κοστολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

 Οι αγρότες τονίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης των εισοδημάτων των εκμεταλλεύσεων, ενώ οι υπεύθυνοι των ΤΟΕΒ προαναγγέλλουν την κατάρρευση των οικονομικών οργανισμών τους.

Η ενίσχυση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος όλων των καταναλωτών  που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, δεν αποτελεί ούτε στοιχειώδη αντιστάθμιση του κόστους των συμπληρωματικών εξοφλήσεων που καταφθάνουν με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να μας δώσουν εξηγήσεις για τους ελέγχους των αδικαιολόγητων χρεώσεων  που πρέπει να καταβάλλουν οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι με τους συμπληρωματικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για τα φαινόμενα χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικού και, τέλος, για το πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση  το αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.