Στη ΔΕΗ Λάρισας ο Κόκκαλης: Επανασύνδεση κομμένων παροχών, απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης και δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτους

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων λόγω της πανδημίας, αλλά και του κύματος ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα, ζήτησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη ΔΕΗ Λάρισας.

Ο κ. Κόκκαλης συζήτησε με στελέχη της Επιχείρησης, με την Ένωση Τεχνικών Λάρισας, αλλά και καταναλωτές, τονίζοντας πως αποτελεί άμεση αναγκαιότητα η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης, η δωρεάν επανασύνδεση και η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Επίσης, επείγει η στελέχωση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό προσωπικό (με εντοπιότητα).

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη μετά την επίσκεψή του στη ΔΕΗ: «Η πανδημία σε υγειονομικό επίπεδο βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη περίοδο από την έναρξή της, με την Κυβέρνηση να αφήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να λειτουργεί στα όριά του και σχεδόν στον αυτόματο πιλότο. 

Συγχρόνως, το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στον τομέα της ενέργειας, αποτελεί την παράλληλη πανδημία, που πλήττει επιπλέον των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονταν ήδη στο όριο της φτώχειας, και κοινωνικά στρώματα που πριν την πανδημία διατηρούσαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. 

Η στήριξη, με τα μέχρι στιγμής ληφθέντα ανεπαρκή μέτρα, τύπου ασπιρίνης, αφήνει μεγάλο τμήμα πληττόμενου πληθυσμού που καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες διαβίωσης με μειωμένους πόρους. Άμεση συνέπεια της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, της αδυναμίας δηλαδή των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την ομαλή διαβίωσή τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, να συσσωρεύουν χρέη και να υφίστανται διακοπή της παροχής, όπως φαίνεται να συμβαίνει ήδη σε χιλιάδες περιπτώσεις. Κινδυνεύουμε να επανέλθουμε στις δραματικές καταστάσεις που ζήσαμε στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης όπου βιώσαμε ακραίες περιπτώσεις φτώχειας, με κόστος ακόμα και ανθρώπινης ζωής, λόγω διακοπής των ηλεκτρικών παροχών. Προξενεί κατάπληξη η αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα, η οποία δεν ενίσχυσε καθόλου τα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας όπως έπραξαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς για να προλάβουν την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και την ενεργειακή φτώχεια. 

Γι αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση του κράτους ώστε στην παρούσα υγειονομική και οικονομική συγκυρία, να γίνει δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών, να παρέχεται δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού και με κριτήρια κοινωνικά και εισοδηματικά, να ρυθμιστούν οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και σε κάθε περίπτωση να απαγορευθεί οριζόντια η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έως το πέρας του κύματος της υγειονομικής έκρηξης των κρουσμάτων. Επίσης με το πρόσφατο ξεπούλημα του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ κινδυνεύει το αγροτικό τιμολόγιο, διότι χάθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης».