Σε «ελεύθερη πτώση» τα διεθνή χρηματιστήρια – Μαζικές ρευστοποιήσεις εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορωνοϊού από την Αφρική ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, του γεν και του δολαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 3,3% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται η χειρότερη εδώ και πάνω από ένα έτος. Με απώλειες άνω του 3% άνοιξε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σαρώνονται από κύμα ρευστοποιήσεων καθώς ο φόβος για παράταση της πανδημίας και επιστροφή των σκληρών lockdown μεταδίδεται ταχύτατα.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 2%.

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 3%, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά επιστήμονες ανέφεραν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και πιθανόν να μπορεί να διαφεύγει των ανοσοποιητικών αντιδράσεων ή να γίνεται πιο μεταδοτική.

Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη έως τώρα και ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, σπεύδοντας να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως έκανε και η Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ