Ε.Λιακούλη: «Χρέος μνήμης, για τον ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων, Γεώργιο Χριστοφόρου»

Στις εκδηλώσεις « Μνήμης και Οφειλής» προς τιμήν του ήρωα Γεώργιου Χριστοφόρου, αγωνιστή του Απελευθερωτικού Κινήματος του Κυπριακού Ελληνισμού ενάντια στους Βρετανούς αποικιοκράτες, που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στα Φάρσαλα, παραβρέθηκε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής  και Τομεάρχης Εσωτερικών, κα  Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, η κ Λιακούλη δήλωσε:

«Με συγκίνηση βρίσκομαι εδώ, για να τιμήσω τον ήρωα Γεώργιο Χριστοφόρου και στο πρόσωπο του όλους τους νέους Ελληνοκύπριους που αντιτάχθηκαν στους Βρετανούς δυνάστες και έδωσαν τη ζωή τους για την αυτοδιάθεση της Κύπρου με πίστη και όραμα, την πολυπόθητη ένωση με τηνΕλλάδα.

Ο Γιώργος , όπως και άλλα τόσα νέα παιδιά και Ελληνοκύπριοι πατριώτες, είχαν την τόλμη να ξεσηκωθούν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό. Όλοι τους, κατά τη διάρκεια του 1955-1959 συνασπίστηκαν και οργανώθηκαν στην ΕΟΚΑ , την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, ,με κοινό στόχο τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. Ο αγώνας  ενάντια στην παγιωμένη Αγγλική αποικιοκρατία  δεν ήταν εύκολος , και ίσως δυσανάλογος με την αριθμητική  υπεροχή και την βαναυσότητα των κατακτητών , όμως ομολογουμένως είναι ό,τι πιο ωραίο και υψηλό έχει να επιδείξει ο Ελληνισμός της Κύπρου , εκείνη τη μαύρη περίοδο. Πρόκειται για έναν αγώνα που ανέδειξε ηρωισμούς και ολοκαυτώματα και οδήγησε τελικά στην αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.

Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του Γεωργίου Χριστοφόρου ,η οποία ενσαρκώνει το πνεύμα της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας

Το ελληνικό έπος της Κύπρου, έχει πάνω απ’ όλα να επιδείξει πρότυπα ηρώων, ανυπέρβλητα και αθάνατα και να μας καταστήσει σαφές ότι η θυσία του Γιώργου Χριστοφόρου και των συναγωνιστών του δεν πήγε χαμένη γιατί οι Έλληνες της Κύπρου με την άλκιμη Νεολαία της,έγραψαν  νέες ηρωικές σελίδες στην ιστορία του Ελληνισμού που οδήγησε στο τέλος της αποικιοκρατίας ,στη φυγή των Άγγλων και στην ίδρυση της

Σε εποχές κρίσιμες για το έθνος ο αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου, ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α., ανοίγει το δρόμο της επιμονής, της αντοχής, της εθνικής αξιοπρέπειας και της τιμής Συγκίνηση μεγάλη προκαλεί το γεγονός, ότι η αδερφή του ήρωα Γιώργου Χριστοφόρου, Ιωάννα Αρμανίδου- Ελισσαίου, μαζί με το σύλλογο Κυπρίων Μαγνησίας , κάθε  χρόνο τελούν το μνημόσυνο στη μνήμη του, κρατώντας ζωντανό το διαχρονικό μήνυμα της θυσίας του

Δική μας ευθύνη και αδιαπραγμάτευτο χρέος μας, ως ελάχιστο δείγμα μνήμης και σεβασμού, είναι να διαφυλάξουμε τη θυσία του ως Ιερή παρακαταθήκη και οι αξίες του και τα ιδανικά του να οδηγούν τα βήματά μας, μέσα στην ιστορία μας».