Νίκος Παναγιωτόπουλος: Έτσι έγινε το ατύχημα με το F16 στην Ανδραβίδα

Για το χθεσινό (Πέμπτη 18.11.2021) ατύχημα κατά την προσγείωση F16 στην Ανδραβίδα, μίλησε από το βήμα της Βουλής σήμερα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο χειριστής επιχείρησε επανειλημμένως να προσγειωθεί με το F16 στον διάδρομο της Ανδραβίδας σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας, ενώ ο διάδρομος δεν φαινόταν (σχεδόν) όλος.

Σημείωσε ότι κατά την τελευταία απόπειρα του, κι ενώ είχε σχεδόν ακουμπήσει, το σκάφος παρουσίασε μια κλίση, με τάση να φύγει εκτός διαδρόμου. Ο πύργος ελέγχου έδωσε εντολή για εγκατάλειψη, και την τρίτη φορά που έδωσε αυτή την εντολή ο πύργος ελέγχου, ο χειριστής έκανε την εγκατάλειψη, ενεργοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα.

«Το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά μέσα»
Ευτυχώς, ο χειριστής είναι καλά, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, διότι από αυτό το πολύ χαμηλό ύψος, σχεδόν στο ύψος του εδάφους, το να εκτιναχθείς με το κάθισμα εγκυμονεί σοβαρό τραυματισμό ή και χειρότερα, εξήγησε. Επισήμανε επίσης ότι ο χειριστής μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο ΓΝΑ, αλλά είναι σώος και καλά.

«Το έμψυχο δυναμικό της ΠΑ κρίνεται ότι είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά από τα μέσα. Επομένως, η απώλεια ενός πιλότου είναι απώλεια αφόρητη, ανυπολόγιστη, κι ευτυχώς χθες αποφεύχθηκε» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ