Ε. Λιακούλη: «Μένουμε άφωνοι κ Πρωθυπουργέ, από την αδικία σε βάρος της Θεσσαλίας !»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης, προς τονΠρωθυπουργό, για την άνιση μεταχείριση στην απόδοση της επιστρεπτέας προκαταβολής βάσει των πρόσφατων Υπουργικών Αποφάσεων, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Με πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίστηκε η διαδικασία επιστροφής της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που χορηγήθηκε για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την υγειονομική κρίση της πανδημίας.

Οι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι, ειδικά, για τις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από 1η Μαΐου ως και 2 Σεπτεμβρίου 2021, όπως αυτές έχουν οριοθετηθεί με πλήθος αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν υποστεί ζημιές από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως σεισμούς και πλημμύρες. Συγκεκριμένα, ο νομός της Λάρισας, και ευρύτερα η Θεσσαλία, πλήττεται συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 2 χρόνια από έντονα φυσικά φαινόμενα, τα οποία έχουν καταστρέψει σπίτια αλλά και μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας. Βάσει, λοιπόν, των πρόσφατων Υπουργικών Αποφάσεων, οι επιχειρηματίες και οι αγρότες της Λάρισας οφείλουν να αποδώσουν κανονικά την επιστρεπτέα προκαταβολή, χωρίς καμία εξαίρεση.

Είναι άδικο οι ρυθμίσεις για την απαλλαγή από την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής να ισχύσουν μόνο για αυτούς που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, και όχι για όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιές και από άλλα σφοδρά φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμούς και πλημμύρες. Ο νομός της Λάρισας, και ευρύτερα η Θεσσαλία, έχει πληγεί πολλαπλώς από τα ακραία φυσικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, με τους επιχειρηματίες και τον αγροτικό κόσμο να έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, και, για το λόγο αυτό, αξίζουν ίσης μεταχείρισης με τους αντίστοιχους των πυρόπληκτων περιοχών του καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο αυτό ζητώ από τον κ. Πρωθυπουργό, να απαντήσει εάν γνωρίζει τη δυσμενή αυτή μεταχείριση της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας, καθώς και να δεσμευθεί  για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των σεισμοπαθών και των πλημμυροπαθών επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιφέρειας της Θεσσαλίας, εντάσσοντάς τους στη ρύθμιση για την απαλλαγή από την απόδοση της επιστρεπτέας προκαταβολής.