Πρόσκληση Τιμής – Μνημοσύνου για τον Κύπριο Ήρωα Γεώργιο Χριστοφόρου στα Φάρσαλα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Οικογένεια του ήρωα, ο σύλλογος Κυπρίων Ν. Μαγνησίας οργανώνουμε εκδήλωση “Μνήμης και Οφειλής” στον Ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, εναντίον των Άγγλων Αποικιοκρατών 1955-59,  Γεωργίου Χριστοφόρου του Χριστοφόρου.

Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση, “Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο” που θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Σάββατο στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων. Θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνος Λόγος από το Φιλόλογο – Ιστορικό και Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, Αδάμο Α. Μουζουρή.

Γιάννα Αρμανίδη – Ελισσαίου (αδερφή του Ήρωα)

Από τα εγκαίνια της προτομής του ήρωα Γεωργίου Χριστοφόρου στην Κύπρο

Λίγα λόγια για τον ήρωα Γεώργιο Χριστοφόρου

Ο Γεώργιος Χρ. Χριστοφόρου γεννήθηκε και ζούσε με την οικογένεια του στην Έμπα Πάφου, στην Κύπρο.

Η Κύπρος ήταν υπόδουλη, ταπεινωμένη και βυθισμένη στην σιωπή που επέβαλε η αποικιοκρατία. Η πολιτική της Αγγλίας δεν άφηνε περιθώρια ελπίδας, όμως ο πόθος της ελεύθερης πατρίδας, της λευτεριάς, σιγόκαιγε στις καρδιές των Κυπρίων. Αυτός ο πόθος μίλησε και στην καρδιά του νεαρού τότε Γεώργιου Χριστοφόρου.

Άρχισε να συμμετέχει αφού μυήθηκε ενεργά στον αγώνα, με πάθος, με μεγάλο κίνδυνο, με αυταπάρνηση. Στην αρχή ανέλαβε την ευθύνη μεταφοράς και διανομής φυλλαδίων της οργάνωσης της ΕΟΚΑ στα χωριά της Πάφου, ενώ αργότερα ήταν υπεύθυνος, για τη φύλαξη και μεταφορά οπλισμού σε άλλες περιοχές, μέχρι που τον Νοέμβριο του 1958, που οι Άγγλοι άρχισαν μαζικές συλλήψεις αγωνιστών, μετά από πληροφορίες καταδοτών.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο Γιώργος Χριστοφόρου. Στην άρνησή του, να αποκαλύψει μυστικά σχετικά με την οργάνωση, βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Επτά ημέρες άντεξε το μαρτύριο στη διάρκεια της φοβερής ανακριτικής διαδικασίας.

Τον παρέδωσαν ένα πακέτο τυλιγμένο σε κουβέρτα, στην οικογένεια του, που ίσα-ίσα διέκρινε το αγνώριστο πρόσωπό του από την κακοποίηση. Σ’όλο του το σώμα ήταν εμφανής η κακοποίηση που είχε δεχθεί από την Μ. Βρετανία.

Χίλιοι στρατιώτες Άγγλοι απέκλεισαν το χωριό, με το ζόρι επέτρεψαν στην οικογένεια του και σε τέσσερις συγγενείς του, να παρακολουθήσουν την ταφή.

Έστεκαν από πάνω τους και τους υποχρεώνουν να τον θάψουν βιαστικά με την κουβέρτα. Μέσα στην παγερή ησυχία που επικρατούσε στο χωριό λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι φωνές της μάνας και ο θρήνος αντηχούσε από άκρη σε άκρη στο χωριό. Η οικογένεια του θρηνεί ακόμα, θα θρηνεί για πάντα.

Τραγική ειρωνεία ήταν, ότι ο πατέρας του πολέμησε στο πλευρό των Άγγλων το 1940 όπως και άλλοι Κύπριοι, με την υπόσχεση ότι μετά τον πόλεμο θα παραχωρούσαν την Κύπρο στην Ελλάδα. Ως αντάλλαγμα για αυτή την υπηρεσία έλαβε ως δώρο τον γιο του, άψυχο σε μία κουβέρτα. Μέσα σε τρεις μέρες άσπρισαν τα μαλλιά του, αρνιόταν για πολύ καιρό να μιλήσει στο τέλος βρήκε το κουράγιο να λέει η χαρά μου και η τιμή μου είναι που άντεξε το παιδί μου και δεν πρόδωσε. ‘“Ηταν Λεβέντης”.

Ο Γιώργος Χριστοφόρου υπέστη φρικτά βασανιστήρια όπως και τα παιδιά που απαγχονίστηκαν που έγιναν ολοκαύτωμα, που έπεσαν στη μάχη που χάθηκαν στα κρατητήρια. Διδάσκουν. Θα διδάσκουν για πάντα.