Τσάτσαρος: Οι βασικές μας δεσμεύσεις για τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας

Με μότο την «επανεκκίνηση», ο υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφων Τσάτσαρος, παρουσιάζει βασικές του δεσμεύσεις για το Σύλλογο, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα δομημένο, ρεαλιστικό και απολύτως υλοποιήσιμο πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Τσάτσαρου: «Οι επικείμενες εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων, διεξάγονται σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές και αναθεωρητικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου η έκβασή τους αποκτά ιδιάζουσα βαρύτητα.

Πιστεύοντας στη δύναμη της επανεκκίνησης, αγαπώντας τη δικηγορία, νιώθοντας τις αγωνίες και τις ανασφάλειες των  συναδέλφων μου και κυρίως των νεοτέρων και αναλαμβάνοντας την ευθύνη να κάνω πρώτος το βήμα μπροστά, έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, έχοντας στο πλευρό μου 14 αξιόλογους συναδέλφους – υποψηφίους συμβούλους και προβάλλοντας ένα δομημένο, ρεαλιστικό και απολύτως υλοποιήσιμο πρόγραμμα.  Έναν οδικό χάρτη που μέσα από μία σειρά δεκάδων προτάσεων και δεσμεύσεων, επιδιώκει την επανεκκίνηση που θα αλλάξει προς το καλύτερο το δικηγορικό λειτούργημα, αλλά και τις ίδιες τις ζωές μας.

Οι δικηγόροι δεν είμαστε απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Αντιθέτως, είμαστε ζωτικός κρίκος της έκφανσης εκείνης του συντάγματος, που λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τη δημοκρατία και την ισονομία σε μία χώρα. Για να λειτουργήσει όμως ο δικηγόρος ως δικλείδα ασφαλείας και να διαφυλαχθεί το κύρος του λειτουργήματός του, πρέπει να έχει και τη δέουσα στήριξη, τόσο ως μονάδα όσο και ως σώμα. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε τα πάντα, ώστε να αντιστρέψουμε τις συνθήκες ασφυξίας που υπάρχουν σήμερα και να τις μετατρέψουμε σε «οξυγόνο» ανάπτυξης για το νομικό κλάδο, με όχημα κατ’ αρχάς έναν ισχυρό και αποτελεσματικό Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωτεύουσα σημασία έχει η αναδιοργάνωση του Συλλόγου, ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός, προσιτός και λειτουργικός απέναντι στα μέλη του. Μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών κι έναν οργανωμένο εκσυγχρονισμό υπηρεσιών και παροχών. Με έμφαση στη αποφασιστικότητα και στην αποτελεσματικότητα, γιατί είναι για εμάς τεράστιο στοίχημα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σ’ αυτά τα δύο πεδία.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε πόρο ή θεσμική δυνατότητα για την παροχή των εργαλείων εκείνων που θα διευκολύνουν την επαγγελματική καθημερινότητα των Δικηγόρων και θα αναβαθμίσουν το γνωστικό τους επίπεδο.

Να εντείνουμε την εξωστρέφεια τόσο σε τοπικό επίπεδο φορέων της Λάρισας, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσα από τα κεντρικά μας όργανα. Είναι σημαντικό και απολύτως αναγκαίο, να συμπορευόμαστε με την κοινωνία της οποίας αποτελούμε ενεργά μέλη.

 Οι βασικές μας δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα στο Δικηγορικό Σύλλογο της Λάρισας έχουν ως εξής:

  • Άμεση ενημέρωση για τις αποφάσεις που λαμβάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.
  • Διαρκής ενημέρωση για την οικονομική διαχείριση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας με μηνιαία αναλυτική αναφορά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.
  • Καθιέρωση ειδικής εφαρμογής στον ιστότοπο του Συλλόγου για την παροχή άμεσης και online επικοινωνίας των συναδέλφων με αρμόδιο εκπρόσωπο του δ.σ., με σκοπό την αμεσότερη διαχείριση εκτάκτων περιπτώσεων.
  • Αντιμετώπιση με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα κάθε ενδεχόμενης προσβλητικής συμπεριφοράς ή φαινομένων απαξίωσης σε βάρος Δικηγόρων.
  • Δημιουργία εφαρμογής (application) του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας για έξυπνα τηλέφωνα και tablets, για όλες τις διαθέσιμες λειτουργικές πλατφόρμες, με υπηρεσίες εξαιρετικής καθημερινής χρηστικότητας για τον συνάδελφο.
  • ΑΜEΙΒΟΜΕΝΗ απασχόληση ΟΛΩΝ, εκ περιτροπής, των νέων συναδέλφων που το επιθυμούν, σε ομάδες εργασίας του ΔΣΛ.
  • Σύσταση μόνιμης ομάδας εμπείρων συναδέλφων, με σκοπό τη δομημένη, υπεύθυνη και διαρκή συμβουλευτική συνδρομή στους νέους συναδέλφους, επί νομικών θεμάτων.
  • Οργανωμένο πλαίσιο πραγματοποίησης επιστημονικών εκδηλώσεων, για τη συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των μελών μας σε επίκαιρα νομικά ζητήματα.
  • Οργανωμένο πλαίσιο πραγματοποίησης εκδηλώσεων, για τη συνεχή ενημέρωση και εξοικείωση των συναδέλφων με τις νέες ψηφιακές δυνατότητες υποστήριξης της εργασίας τους.
  • Μεγιστοποίηση – επέκταση της δυνατότητας πρόσβασης των Δικηγόρων σε ψηφιακές πλατφόρμες νομικού περιεχομένου.
  • Αποτελεσματική συνεργασία με τις διευθύνσεις των Δικαστηρίων, με στόχο να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση ή εκμηδένιση κατασπατάλησης ωρών άσκοπης αναμονής των Δικηγόρων στα ακροατήρια, λόγω διαπιστωμένων δυσλειτουργιών.
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των εσωτερικών χώρων του Δικαστικού Μεγάρου (ακροατηρίων και λοιπών χώρων αυξημένης χρηστικότητας).
  • Αμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της τάξης και της λειτουργικότητας των αρχείων των δικαστικών υπηρεσιών.
  • Περαιτέρω θεσμική και οικονομική μέριμνα για την κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη λειτουργία της βιβλιοθήκης προς όφελος των συναδέλφων.
  • Επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των επιτροπών του ΔΣΛ , με σκοπό τη μεγιστοποίησης της λειτουργικότητάς του.
  • Στενή συνεργασία με το «Σωματείο Πολιτισμού Αθλητισμού Δικηγόρων Λάρισας (Σ.Π.Α.Δ.Λ.)», με σκοπό τη στήριξη όλων των τμημάτων του και την εξέλιξή του.
  • Αξιοποίηση της δυναμικής του ΔΣΛ, για την εξασφάλιση σημαντικών εκπτώσεων/προσφορών προς τα μέλη μας α)από βρεφονηπιακούς σταθμούς , β) χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κ.α..
  • Επαναλειτουργία κυλικείου στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου.
  • Εξωστρέφεια του ΔΣΛ και συνεργασία με τους φορείς της πόλης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος δικαιούται αλλά και υποχρεούται να έχει θέση και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη Λάρισα και για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος.

Οι περιστάσεις απαιτούν επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, οι δικηγόροι.