Μάξιμος σε Λιβανό: Αντιδράσεις μηλοπαραγωγών για ενδεχόμενη κατάργηση συνδεδεμένης ενίσχυσης

Αν θα συμπεριληφθούν τα μήλα στα προϊόντα που θα τύχουν συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Νέα ΚΑΠ και πότε θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για τις συνδεδεμένες που θα ισχύσουν μετά το 2023, ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από αγρότες που συμμετείχαν στο πρόσφατο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της Αγιάς, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να γνωστοποιήσει επισήμως τις προθέσεις της.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «έντονες είναι οι αντιδράσεις των παραγωγών της Αγιάς στην φημολογία για την κατάργηση, από το 2023 και μετά, της συνδεδεμένης ενίσχυσης που λαμβάνουν για τις μηλοκαλλιέργειές τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο (εφημερίδα Ελευθερία, 15.11.2021), κατά την 9η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ που έλαβε χώρα στην Κοζάνη στις 12 Νοεμβρίου, η εταιρία συμβούλων “ΛΚΝ Ανάλυσις”, μεταξύ άλλων, πρότεινε την αναστολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη μηλοκαλλιέργεια μετά το 2023, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις.

Ο αντίκτυπος στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς είναι αρνητικός και ήδη καταγράφονται οι πρώτες οργανωμένες διαμαρτυρίες για το ενδεχόμενο κατάργησης της συνδεδεμένης. Το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι η παραδοσιακή αυτή καλλιέργεια για την περιοχή δεν θα μπορέσει να σταθεί χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση. Πολλές οικογένειες θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά, ενώ εκφράζονται έντονα φόβοι για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τις χρονιές που οι εμπορικές τιμές των μήλων θα είναι χαμηλές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, εφόσον η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές των προϊόντων στην ελεύθερη αγορά, η απόδοση συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι ο μοναδικός τρόπος στήριξης σε μια καλλιέργεια που ταλαντεύεται τόσο από τον διεθνή ανταγωνισμό όσο και από πλήγματα λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Συνεπώς, η συνδεδεμένη εξισορροπεί το εισόδημα του παραγωγού τις κακές χρονιές και δίνει ώθηση τις καλές και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί. Άλλως, τίθεται σε σοβαρή δοκιμασία η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και γενικότερα υποσκάπτεται η ανάπτυξη στην περιοχή τους, η οποία κατά βάση προέρχεται από την καλλιέργεια των μήλων»

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει τονίζοντας ότι «για την περιοχή της Αγιάς, η μηλοπαραγωγή είναι η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης και για αυτό οι παραγωγοί ζητούν από την πολιτεία να ισχύσει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα μήλα και στη νέα προγραμματική περίοδο».