Ε. Λιακούλη: «SOS εκπέμπουν τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς την αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ Λίνα Μενδώνη , ώστε να δοθεί επιτέλους η απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση στα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας, των οποίων διακυβεύεται πλέον η ίδια η επιβίωσή τους, πραγματοποίησε η Βουλευτής ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής,  κ. Ευαγγελία Λιακούλη. 

Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής: 

«Κραυγή αγωνίας για την οικονομική επιβίωσή τους εκπέμπουν τα αθλητικά  ερασιτεχνικά  τοπικά σωματεία  της  χώρας,  καθώς έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, όχι μόνο από  την πανδημία  του κορονοϊού,   αλλά λόγω απουσίας κρατικής  χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, η εφαρμογή των υποχρεωτικών υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει εξαντλήσει οικονομικά τα τοπικά σωματεία, καθόσον ήταν αναγκαία η υποβολή αθλητών τους σε μοριακά τεστ, για κάθε αγωνιστική αναμέτρηση. Επίσης, η μειωμένη προσέλευση θεατών λόγω της επιτρεπόμενης παρουσίας στις κερκίδες μόνον εμβολιασμένων ή νοσησάντων, επιφέρει επιπλέον οικονομική ζημία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η δυσκολία των παραγόντων των σωματείων για εξεύρεση χορηγών ή διαφημιζόμενων επιχειρήσεων εξ αιτίας του γενικότερα ανασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος και της κρίσης που πλήττει την αγορά.

Ταυτόχρονα, το ύψος των ανελαστικών δαπανών για την ίδια τη διεξαγωγή των αγώνων, με ποσά που κυμαίνονται από 200 τουλάχιστον ευρώ (στην τοπική κατηγορία) έως 700 ευρώ (στη Γ’ Εθνική) καθιστά παθητικές τις εκκαθαρίσεις τους, επιβαρύνοντας σε εβδομαδιαία βάση ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό των σωματείων. Επιπρόσθετα, η ταυτόχρονη με την διεξαγωγή των ερασιτεχνικών αγώνων ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση αγώνων μεγαλύτερων κατηγοριών λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλευση θεατών, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Η έκδηλη αγωνία για την οικονομική συνέχειά τους,  εντείνεται έτι περαιτέρω και από  την  καθυστέρηση εφαρμογής  της  από 19-03-2021 Κοινής  Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με τον  καθορισμό  του  πλαισίου,  των όρων  και προϋποθέσεων  και  κριτήριων  κατανομής  της  προβλεπόμενης  χρηματοδότησης  στις  δικαιούχες  αθλητικές  ομάδες.

Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία του Νομού Λάρισας, που κατ’ εξοχήν αποτελούσαν τον προθάλαμο ανάδειξης ταλέντων και λάμπρυναν με την παρουσία τους τα φημισμένα επαγγελματικά σωματεία της χώρας μας, έχουν ζητήσει επανειλημμένα την άμεση  προκαταβολή  του  50%  τουλάχιστον  του  εκτιμώμενου  ποσού  ενίσχυσης που υπολογίζεται  από  τα έσοδα  του  στοιχήματος .  

Ως γνωστόν,  οι  ομάδες  επαγγελματικού  αθλητισμού  έχουν  εισπράξει ήδη  την  δική  τους  χρηματοδότηση.

Ο θεσσαλικός κάμπος, και ιδιαίτερα ο Νομός Λάρισας, ανέκαθεν αποτελούσε το βασικό αιμοδότη ταλέντων και ανάδειξης αθλητών, που έκαναν στη συνέχεια λαμπρή καριέρα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Αποτελεί, λοιπόν, ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός για την επιβίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η πλειονότητα των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων να βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής διάλυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από την αρμόδιο Υπουργό, να ενισχύσει άμεσα με κρατική χρηματοδότηση τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας και να τους δώσει το ταχύτερο δυνατόν την αναγκαία προκαταβολή από τα έσοδα του στοιχήματος, ώστε να είναι δυνατή η επιβίωσή τους και η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας τους».