Κέλλας με Λιβανό-Μελά: Επιλύονται εκκρεμότητες με την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης

Την επίλυση εκκρεμοτήτων με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, βάσει βοσκοτόπων, ζήτησε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν.Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρη Μελά.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά από επικοινωνία που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και ενημέρωση από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας» Αθαν. Στούπα, μετέφερε στην ηγεσία του Υπ. ΑΑΤ, τα προβλήματα που προέκυψαν με την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, αλλά και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους, βάσειβοσκοτόπων.

Επιπλέον, ο κ. Κέλλας, ζήτησε τη διεύρυνση των ωφελουμένων από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πρωτοβουλία για το πετρέλαιο

Αναλυτικότερα, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, αφού χαιρέτησε την πρωθυπουργική εξαγγελία για τη διάθεση ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου σε μέλη Συνεταιρισμών και Νέους Αγρότες, συζήτησε με τον κ. Λιβανό την δυνατότητα διεύρυνσης των ωφελουμένων.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Λαρισαίος πολιτικός, “δεν είναι δίκαιο να εφαρμοστεί το μέτρο για μια μερίδα μόνο αγροτών, ενώ ταυτόχρονα τίθεται και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού”.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφώνησε προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Λύση με τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια και τα δικαιώματα των βοσκοτόπων

Ακολούθως, ο κ. Κέλλας, αφού γνωστοποίησε σχετική επιστολή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας» Αθαν. Στούπα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους παραγωγούς που δήλωσαν ιδιόκτητα αγροτεμάχια, αλλά λόγω μη ταυτοποίησης των στρεμμάτων που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ με τις αντίστοιχα καταχωρημένες εκτάσεις στο Ε9 του παραγωγού, αυτά “μπλοκαρίστηκαν”, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοινα μην πληρωθούν.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, από την ΚΥΑ που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021, για την κατανομή βοσκοτόπων, που οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις σε μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, αλλά και σε αυτά που ανέκυψανμε τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από το ΕθνικόΑπόθεμα.

Ο κ. Κέλλας ενημερώθηκε, ότι στις περιπτώσεις μη ταυτοποίησης εκτάσεων στα ιδιόκτητα αγροτεμάχια μεταξύ ΟΣΔΕ και Ε9, προέκυψαν εκκρεμότητες με τις πληρωμές των δικαιούχων.Όπου, δηλαδή, υπήρχε διαφορά πάνω από δύο στρέμματα, το σύστημα “μπλόκαρε” τις πληρωμές και δεν “επέτρεψε” να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Το πρόβλημα όμως, θα λυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού ήδη διεξάγονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, κυρίως, τις εκτάσεις που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ.

Αναφορικά με την μεταβίβαση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, διευκρινίστηκε ότι αυτή αντίκειται στο άρθρο 60 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών λήψης των ενισχύσεων.

Σχετικά με την ΚΥΑ για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στην αδικία που βίωσαν κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν έλαβαν επιδοτήσεις,με βάση την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, επειδή το ζωικό τους κεφάλαιο μειώθηκε -νόμιμα- κι ας μην είχε παραβιαστεί το πλαφόν που ενεργοποιούσε δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε, όπως, σε ελέγχους χωρίς ευρήματα, στους οποίους το πλήθος των ζώων αρκεί για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, η επιδότηση να δίνεται κανονικά. Το αίτημα του Λαρισαίου πολιτικού αντιμετωπίστηκε θετικά από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Χρ. Κέλλας

Εξερχόμενος από το Υπ. ΑΑΤ και μετά την συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Κέλλας δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μελά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα που προώθησα και δεσμεύτηκαν να δώσουν άμεσα λύση στις όποιες εκκρεμότητες προέκυψαν, κυρίως με την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

Η ηγεσία του Υπ. ΑΑΤ και η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύουν καθημερινά ότι έχουν ευήκοα ώτα, πνεύμα συνεργασίας και διάθεση στήριξης του αγροτικού εισοδήματος».