E. Λιακούλη σε συνάντηση με ΚΕΔΕ: «Αυτό που έχουμε είναι «ετεροδιοίκηση», χρειαζόμαστε άμεσα «αυτοδιοίκηση!»

Η Τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, εκπροσώπησε σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, από κοινού με τον Γραμματέα του Κινήματος Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον Γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης Κώστα Πανταζή,  στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ , η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δημιουργίας κοινού  πολιτικού μετώπου, που επιδιώκει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, για την διεκδίκηση των επειγόντων αιτημάτων της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν από την πλευρά της ΚΕΔΕ τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και αφορούν κυρίως στο διαρκώς μειούμενο προσωπικό της , στους οικονομικούς πόρους που της διατίθενται και δεν συνάδουν με το εύρος των αρμοδιοτήτων που έχει επιφορτιστεί, την κατάσταση της Δημοτικής Αστυνομίας που ειδικά στην εποχή της πανδημίας καλείται με πολύ λίγο προσωπικό να ανταπεξέλθει σε τεράστιο έργο, στην κατοχύρωση της καταστατικής θέσης των αιρετών που κατάντησαν οι «σύγχρονοι αυτοφωράκηδες», καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων και την περιβαλλοντική πολιτική, αλλά και την ακρίβεια της ενέργειας, που χτυπά τους δήμους της χώρας.

Στην εισήγησή της η κ. Λιακούλη, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:

«Είναι πολλά χρόνια πια, που ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης παραπαίει βαλτωμένος. Βουλιάζει χρόνο με το χρόνο , έρμαιο στις κομματικές ορέξεις της κάθε  Κυβέρνησης, που το μεγάλο «όραμά» της, εξαντλείται στο να αλλάζει κάθε φορά τον … εκλογικό νόμο, προς το συμφερότερο για την ίδια. Δεν ταιριάζει πλέον, αυτή η αναξιοπρέπεια και η υποβάθμιση. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, πρωτοστάτησαν σε όλες τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν  στην αυτοδιοίκηση  και τώρα ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. Το αύριο της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να χτιστεί με “μερεμέτια”. Προϋποθέτει μια γενναία, τολμηρή, ριζική ανατροπή στο Κράτος με αποκέντρωση βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Απαιτούνται  συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές σε ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο, όπως ιδίως στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κοινωνικής Πολιτικής, την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση.

Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε  ότι πρέπει με επίταση να τεθεί το θέμα της πραγματικής «αυτοδιοίκησης» , που αυτή τη στιγμή είναι «ετεροδιοίκηση», αφού εξαρτάται από το κεντρικό κράτος, από την εκάστοτε Κυβέρνηση και κυρίως, από τις δημόσιες σχέσεις με τον εκάστοτε Υπουργό.

Απαράδεκτο για τη Δημοκρατία μας, υποτιμητικό για τους αιρετούς, καταστρεπτικό για τους πολίτες.

Οι διαχρονικές αξίες, αρχές και θέσεις μας για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, η εμπειρία από τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις μας, αποτελούν σταθερό οδηγό και έμπνευση για το ΠΑΣΟΚ και την ιστορική του συνέχεια, το Κίνημα Αλλαγής. Τις προασπίζουμε με επιμονή και σθένος όλα αυτά τα χρόνια. Αυτές αποτέλεσαν τη βάση για το συνολικό Σχέδιο που προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Το εναλλακτικό Σχέδιο γνήσιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι το σπίτι μας, αυτό που εμείς οικοδομήσαμε πολιτικά,  από τα θεμέλιά του και «το πονάμε»,  γνήσια και ανυπόκριτα».