Κέλλας: Τηρούμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις Να εξεταστεί η διεύρυνση των ωφελούμενων από το αγροτικό πετρέλαιο

Συνέντευξη για την κατάσταση στην οικονομία και την πανδημία παραχώρησε ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στη «Θεσσαλία Τηλεόραση» και τον Γιάννη Κολλάτο.

Σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, ο Λαρισαίος πολιτικός υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστεί η διεύρυνση της βάσης των ωφελούμενων από τηνεπιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ξεκαθάρισε, δε, πως το μέτρο είναι πιλοτικό, αφορά 170.000 αγρότες σε πρώτη φάση καιείναι σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Ο Χρήστος Κέλλας επισήμανε, σχετικά, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Συγκεκριμένα, πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής που χορηγήθηκε σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα λόγω της πανδημίας, των αποζημιώσεων που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ εξαιτίας των θεομηνιών και εν γένει των έκτακτων δαπανών που χρειάστηκαν να καλυφθούν την τελευταία διετία, υλοποιήθηκαν:

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 9% από 22% για εισόδημα έως 10.000 και σε 22% από 28% για τις αγροτικές επιχειρήσεις.
Η φορολογία ομάδων παραγωγών και συνεργατικών σχημάτων στο 10%.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου σε 55% και 80%, αντιστοίχως, για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις κατά 3%.
Η αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
Η μείωση ΦΠΑ στο 6% σε ζωοτροφές.  

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, κληθείς να σχολιάσει τις ανατιμήσεις που καταγράφονται στην αγορά, σημείωσε πως δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο αλλά για παγκόσμια τάση, η οποία οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης των προϊόντων μετά την πανδημία και στην άνοδο των τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, τόνισε πως η κυβέρνηση θα παρέμβει όπου χρειαστεί, για να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην οικονομία, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, πρόκειται για μία πρόσκαιρη κρίση και υπολογίζεται ότι θα επέλθει ισορροπία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Επιπλέον, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο νέο έτος καιανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Λαρισαίος ιατρός ανέφερε τους τρείς πυλώνες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για την ανάσχεσή της:

1. Δεν θα υπάρξει νέο λοκντάουν.
2. Ενίσχυση των εμβολιασμών με την ενεργοποίηση των αυτοδιοικητικών αρχών, οι οποίες βρίσκονται κοντά στους πολίτες.
3. Περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όπως ήδη συμβαίνει στη Λάρισα, όπου έχουν διατεθεί 60 κλίνες covid και 8 ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί επιστράτευση ιατρών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα σε ιδιώτες αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και παθολόγους.

Τέλος, ο Χρήστος Κέλλας, ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, απάντησε ότι Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 2000 δόσεις που θα τεθούν στη διάθεση των ιατρών. Ωστόσο, υπογράμμισε πως τα μονοκλωνικά αφορούν τη θεραπεία και το μόνο μέσο πρόληψης και καταπολέμησης του κορονοϊού είναι το εμβόλιο, προτρέποντας τον κόσμο να εμβολιαστεί, ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Δείτε το βίντεο εδώ: