Λάρισα: Στήριξη από την κυβέρνηση ζητούν φορείς της τοπικής αγοράς

Λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων Covid 19 στην Π.Ε. Λάρισας τις τελευταίες ημέρες αλλά και της συνεχούς καταπόνησης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή των επιχειρηματικών φορέων της Π.Ε. Λάρισας.

Καταγράφηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και οι ανισορροπίες που δημιουργούνται στην αγορά από τελευταία μέτρα για τις εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και την ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Συντάχθηκε επιστολή πρότασης αντισταθμιστικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας αλλά και της πρόσφατης ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι: Γιαννακόπουλος Σωτήριος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας, Παπαλέξης Δημήτριος, Α Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας, Παληογιάννης Δημήτριος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών –  Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας,  Αθανασούλης Νικόλαος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας, Παπαδόπουλος Χαράλαμπος, Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Λάρισας, Χαύδας Αθανάσιος, Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Αγιάς, Σαμόλαδου Χριστίνα, Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Ελασσόνας, Πετμεζάς Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Τυρνάβου και Πιτσάβας Γεώργιος, Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Φαρσάλων.

Στην κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με θέμα “Προτάσεις αντισταθμιστικών μέτρων  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) αλλά και την ραγδαίες ανατιμήσεις”, αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί,

Εξαίρουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση τόσο για την πλήρη αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας αλλά και, την εθνική προσπάθεια για την αύξηση των εμβολιασμών.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, καθώς αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για την επίτευξη εθνικής ανοσίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Κάθε μέρα περιοριστικών μέτρων στις επιχειρήσεις σημαίνει νέοι άνεργοι, κλείσιμο επιχειρήσεων, κατάρρευση της οικονομίας. Στέλνουμε το μήνυμα προς όλη την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και όλη την τοπική κοινωνία για την σημαντικότητα του εμβολίου ως μοναδικό τρόπο προστασίας της υγείας μας.

Όμως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε ως άνθρωποι της αγοράς ότι δεν οφείλεται στις επιχειρήσεις η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και δεν επιτρέπεται,  οι περιορισμοί για την είσοδο στα καταστήματα να αποτελεί μέτρο πίεσης για τους ανεμβολίαστους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αυξάνουν το κόστος λειτουργίας ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων και δημιουργούν καταστάσεις ανισορροπίας στην

αγορά.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνονται:

Υπουργείο  Οικονομικών

– Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιχορήγηση

– Προκήρυξη νέου κύκλου μη επιστρεπτέας προκαταβολής

– Μηδενικό ΦΠΑ για το ποσοστό της αύξησης του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων

– Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων των δημοτικών τελών που πλήττονται άμεσα από τα νέα μέτρα.

– Πλήρης διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μέσα στην πανδημία.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

– Επιδότηση του επιπλέον κόστους ελέγχου εισόδου των πελατών στις επιχειρήσεις εμπορίου και εστίασης

– Προστασία επιταγών τουλάχιστον για 6 μήνες

– Αντισταθμιστικά μέτρα για τις εμπορικές επιχείρησεις που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό επιχειρείν καθώς μειώνεται δραματικά το

δυνητικό πελατολόγιο τους και δημιουργούνται καταστάσεις μη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

– Ο έλεγχος στους εξωτερικούς και μόνο χώρους των επιχειρήσεων εστίασης να μην πραγματοποιείται από τις επιχειρήσεις

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

– Επιδότηση για το δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις.

– Ευνοϊκές ρυθμίσεις από όλους τους παρόχους ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας,

Σωτήρης Γιαννακόπουλος

Την παρούσα επιστολή συνυπογράφουν:

Ομοσπονδία Επαγγελματιών –  Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας

Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας

Εμπορικός σύλλογος Λάρισας

Εμπορικός σύλλογος Αγίας

Εμπορικός σύλλογος Ελασσόνας

Εμπορικός σύλλογος Τυρνάβου

Εμπορικός σύλλογος Φαρσάλων