Θεσσαλιώτιδος: Η πλειονότητα των ιερέων δεν είναι αρνητές – Οι αντιρρησίες έχουν απομακρυνθεί από τις ενορίες τους

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα επίκαιρα ζητήματα παραχώρησε ο νέος εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, στην εκπομπή “Χωρίς Χρώμα” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη.

Σε ερώτηση για το αν η Εκκλησία συμμετέχει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και ποια είναι η επίσημη θέση της, ο κ. Τιμόθεος σημείωσε πως “η Ιερά Σύνοδος και ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος με εγκύκλιό τους και με πολλές προτροπές συνέστησαν και συνεχίζουν να συστήνουν στους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα υγειονομικά μέτρα και να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό. Βεβαίως ο καθένας ελεύθερα και αβίαστα όπως ο γιατρός του και η συνείδηση του επιβάλλουν”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως όλοι μας πρέπει να σκεφτόμαστε τον διπλανό μας και τον εαυτό μας. “Όλο αυτό δηλαδή το δημιούργημα που μας έχει κάνει ο Θεός. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να σεβόμαστε την υγεία μας αλλά και την υγεία των άλλων. Να προσέχουμε και να ακολουθούμε τα υγειονομικά μέτρα. Αυτή είναι η θέση της Ιεράς Συνόδου και του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου”.

Κληθείς να απαντήσει για το αν υπάρχουν αρνητές ιερωμένοι μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως “βεβαίως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι το σκέφτονται και ανησυχούν. Υπάρχουν όλες αυτές οι αντιλήψεις για το εμβόλιο όπως υπάρχουν και σε κάθε ομάδα ανθρώπων. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι οι οποίοι δυστυχώς είναι με καθ΄ολοκληρίαν της έννοιας αρνητές και αναγάγουν το θέμα του εμβολιασμού ή το θέμα της πανδημίας σε άλλες σφαίρες σκέψεων και ερμηνειών οι οποίες δεν είναι σωστές”.

Ερωτώμενος για το αν θα έπρεπε τελικά οι αρνητές ιερείς να μπαίνουν σε κάποια αναστολή εργασίας και σε πάγωμα μισθού όπως δηλαδή ισχύει και με τους υγειονομικούς, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος επεσήμανε πως “η πλειονότητα των εφημέριων που είναι διορισμένοι στους ιερούς ενοριακούς ναούς δεν είναι αρνητές. Αντιθέτως έχουν ακολουθήσει αυτό το οποίο η Ιερά Σύνοδος έχει υποδείξει σε συνεργασία με τους υγειονομικούς της πατρίδας μας. Είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε για κάποιους λόγους υγείας δεν το έχουν πραγματοποιήσει αλλά ακολουθούν πιστά αυτά τα οποία υποδεικνύουμε εμείς με self test και rapid test, τα οποία πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα, να ενημερώνεται το μητρώο τους στη μητρόπολη και να το ελέγχουμε”.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τιμόθεος αυτοί που είναι αντιρρησίες είναι δηλωμένοι και δεν πηγαίνουν στις ενορίες τους. “Έχουν απομακρυνθεί από αυτές και έχει ακολουθηθεί η κανονική και νόμιμη διαδικασία ώστε να υποστούν αυτά τα οποία πρέπει. Υπάρχουν Βέβαια και αρνητές ρασοφόροι οι οποίοι ανήκουν σε ιερές μονές ή στους παλαιοημερολογίτες σε άλλους δηλαδή χώρους και αυτοί εννοείται ότι δεν μισθοδοτούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δεν είναι στο ενιαίο μισθολόγιο και άρα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αυτό όμως που κάνουμε και στους ιερείς μας είναι στο να τους συνιστούμε όπως κάνουμε και στους χριστιανούς μας, να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα ο καθένας ελεύθερα και αβίαστα, να εμβολιαστεί για να βοηθήσει έτσι τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους γύρω του”.

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της εορτής του αγίου, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος ρωτήθηκε για το αν υπήρξε τελικά κάποια επίπληξη στον ιερέα επειδή μπήκαν πιστοί χωρίς μάσκες στην εκκλησία, με τον κ. Τιμόθεο να άπαντα πως είδα και εγώ το βίντεο με πολλή προσοχή και υπάρχει ένα ψεγάδι. “Εκεί όπου ο κληρικός αυτός επέτρεψε σε μία κυρία που θέλησε να μπει στο ναό να μπει χωρίς μάσκα. Έντονη συζήτηση όμως με τις κυρίες της αστυνομίας που ήταν εκεί στις θύρες του ναού δεν υπήρξε αλλά ο ιερέας πήγε και ψιθύρισε κάτι στην κυρία αστυνομικό και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί διαπληκτισμός. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα αυτό το πήραν λίγο και το άνοιξαν πολύ και την τρίχα την έκαναν τριχιά όπως συνήθως κάνουν και αυτό δεν είναι καλό, έντιμο και ευπρεπές. Όπως και να έχει αφού ήταν εκεί οι αστυνομικοί ο ιερέας έπρεπε λίγο και αυτός να δείξει μία κατανόηση. Αυτό όμως που θέλω να πω επίσημα είναι ότι υπήρξε τάξη και ευπρέπεια μέσα στο ναό”.

Κληθείς να σχολιάσει αυτό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στα Γρεβενά με τον οικείο μητροπολίτη να κατεβάζει τις μάσκες των πιστών για να φιλήσουν τον Σταυρό, ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως εγώ μίλησα με τον μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ για αυτό το θέμα. “Το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η τέλεση του αγιασμού πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό χώρο. Ο σεβασμιώτατος αφού τέλεσε τον αγιασμό κατήλθε και πλησίασε τους επισήμους και εκείνοι ελεύθερα και αβίαστα όποιος ήθελε πήγε και προσκύνησε τον τίμιο σταυρό που έτσι κάνουμε και συνηθίζουμε και εκεί κάποιοι έβγαλαν τη μάσκα. Όποιος πιστεύει στη χάρη του Θεού ξέρει ότι ο τίμιος σταυρός δεν μεταδίδει ασθένειες”.

Παράλληλα,όπως διευκρίνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και εγώ πολλές φορές έχω τελέσει αγιασμό, όπου “ελεύθερα και αβίαστα άλλοι από μόνοι τους βγάζουν τη μάσκα και προσκυνούν ενώ άλλοι δεν τη βγάζουν και κάνουν απλά μία υπόκλιση και εμείς τους αγιάζουμε με τον αγιασμό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να το διαχειριστεί όπως θέλει απλώς μέσα του να ξέρει ότι εκείνη την ώρα προσεγγίζει το θείο και αυτό είναι το σπουδαίο το οποίο πρέπει να πάρουμε ως αποτέλεσμα όλων αυτών. Τώρα όλα αυτά τα οποία ακούγονται είναι για κατανάλωση αφού πρέπει να γεμίσουν και οι τηλεοπτικές ώρες”, κατέληξε ο κ. Τιμόθεος.

Πηγή: orthodoxia.info