Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στο Δήμο Φαρσάλων

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και θέματα έργων και καθημερινότητας τέθηκαν στο επίκεντρο του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, το οποίο πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, στο Πολιτιστικό Κέντρο και ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης για όσους δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή δεν ήθελαν να συμμετάσχουν με δια ζώσης παρουσία.

 

Την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Δήμο Φαρσάλων, φτάνοντας τα 120 θετικά κρούσματα σε μια εβδομάδα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου ενημερώνοντας το Σώμα για την επιδημιολογική εικόνα των μολύνσεων στο δήμο. Ο κ. Εσκίογλου επεσήμανε, ότι η κατάσταση την προηγούμενη εβδομάδα απαριθμούσαν περί τα 80 κρούσματα, ενώ πριν δύο εβδομάδες 40 κρούσματα κορονοιού. Ακόμα ενημέρωσε το Σώμα, ότι τέθηκε σε λειτουργία η νέα γεώτρηση, η οποία τροφοδοτεί το δίκτυο ύδρευσης της πόλης με νερό στην βρύση με περίπου 35 νιτρικά. Πρόσθεσε επίσης ότι εντάχθηκαν για προσεισμικό έλεγχο δημόσια κτίρια κρίσιμων υποδομών του Δήμου Φαρσάλων, με χρηματοδότηση 42.100 ευρώ, από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Στον κύκλο των ερωτήσεων ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα που ζήτησε ενημέρωση ο κ. Αρ. Καραχάλιος για το εάν ευσταθεί η καταγγελία για περιστατικό, το οποίο καταγγέλθηκε από τον Πρόεδρο κοινότητας Ερέτριας κ. Αν. Χατζηεφραιμίδη και είχε σχέση με χρήση μηχανήματος του δήμου, επ’ ωφελεία ιδιώτη και συγγενικού προσώπου του αντιδημάρχου κ. Δημ. Γούσια, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα ότι πρόκειται για έναν παραγωγικό νέο.

Την απάντηση έδωσε ο αντιδήμαρχος έργων κ. Γούσιας, αναφέροντας ότι το μηχάνημα του δήμου βρισκόταν για εργασίες στη Νεράιδα Φαρσάλων, όπου κλήθηκε από πολίτη – συγγενή του στην Ερέτρια Φαρσάλων, ώστε να επιδιορθώσει ένα δρόμο του δήμου και μια ράμπα, που είχαν προκληθεί ζημίες από τον “Ιανό” και δεν μπορούσε να εισέλθει σε χωράφι ιδιοκτησίας του, επισημαίνοντας από την πλευρά του ότι ουδέποτε έγινε ιδιωτική εργολαβία. Ο κ. Γούσιας επίσης σημείωσε ότι εδώ και ένα χρόνο που βρίσκεται στην θέση του αντιδημάρχου έργων σύμφωνα με τις κινήσεις των μηχανημάτων έχουν απασχοληθεί στην κοινότητα Ερέτριας τα μηχανήματα του δήμου συνολικά 47 ημέρες, δίνοντας αντίγραφο των κινήσεων τους. Η κ. Ίφου χαρακτήρισε ότι έγινε δέκτης και η ίδια παραπόνων από τον Πρόεδρο και επεσήμανε ότι ο κάθε πρόεδρος είναι ο εκπρόσωπος όλων των κατοίκων και θα πρέπει να εισακούεται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, ενώ ο κ. Δημητρακόπουλος πιο κατευναστικός στο λόγο του, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “δεν υπάρχει λόγος να φτάνουμε την κατάσταση στα άκρα, σεβόμενοι την ένταση της στιγμής”.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Ερέτριας ανέφερε προς το Σώμα, ότι αρχικά επισκέφθηκε τον Δήμαρχο και τον ενημέρωσε για το περιστατικό και αφού του έδειξε βίντεο με την πορεία των εργασιών που υλοποιήθηκαν, σημείωσε ότι θα το καταγγείλει καθώς όπως σημείωσε έγιναν εργασίες σε ιδιωτικό χώρο. Ο Δήμαρχος απάντησε στον πρόεδρο ότι τον εκβιάσε σε συνάντησή τους ζητώντας την αποπομπή του αντιδημάρχου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “Ο Δήμαρχος δεν εκβιάζεται από κανένα”. Στην δευτερολογία του ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι δεν τον έπεισε η αιτιολόγηση του αντιδημάρχου, θεωρώντας ότι πρόκειται για θέμα ηθικής τάξεως και αφού δεν ζήτησε συγνώμη, ζήτησε την παραίτησή του αντιδημάρχου.

Ερωτήσεις επίσης τέθηκαν από την κ. Ίφου για την κατάσταση του παλαιού γηπέδου, του βοηθητικού και των 5χ5. Για την ενέργειες που πρόκειται να γίνουν όσον αφορά τον κορονοϊό και την δημοτική βιβλιοθήκη ζήτησε ενημέρωση ο κ. Τύμπας. Ο κ. Δημητρακόπουλος στάθηκε στις προδιαγραφές που πρέπει να έχει η βιβλιοθήκη (να είναι σε ισόγειο, ήλιο κλπ), ενώ ζήτησε μέριμνα για τους πολίτες που περιμένουν έξω από το δημαρχείο και το ΚΕΠ καθημερινά καθώς και από την πλευρά της δημοτικής αρχής να παρθούν μέτρα. Για το γήπεδο ο κ. Τριάντης ανέφερε ότι τέθηκε η παλαιά γεώτρηση σε λειτουργία για το πότισμά του. Για την βιβλιοθήκη ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι θα βγει ανακοίνωση άμεσα με στόχο της λειτουργίας της με εθελοντές, ενώ ο κ. Γκατζόγιας σημείωσε ότι θα προκηρυχθεί θέση βιβλιοθηκονόμου από τον ΟΠΑΚΠΑ. Όσον αφορά την αστυνόμευση τονίστηκε ότι ζητήθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι με τον κ. Δαμιανό να επισημαίνει ότι υπάρχει επικοινωνία της κ. Χατζηπλή με το Α.Τ. Φαρσάλων. Ο κ. Αναγνώστου έθεσε ερώτηση για τα τροφεία στα σχολεία, την καθαριότητα και τα κρούσματα σε αυτά. Την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Α/ΘΜΙΑΣ κ. Στ. Κουκουλιός λέγοντας ότι οι διευθυντές των σχολείων αποστέλλουν τα στοιχεία στην διεύθυνση για τα τροφεία, όσον αφορά τα κρούσματα σε κάθε σχολική μονάδα το πρωτόκολλο το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο διευθυντής του σχολείου με τον δήμο να καλείται για απολύμανση εφόσον υπάρχουν κρούσματα και πρόσθεσε ο κ. Γούσιας ότι τα ίδια ισχύουν και στην Β/ΘΜΙΑ. Ακολούθησε κουβέντα για τα βιβλία του ΔΑΟΧΟΥ μεταξύ του κ. Καραχάλιου και της κ. Χατζηπλή και του κ. Τύμπα για την βιβλιοθήκη και ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του κ. Καραχάλιου με τον κ. Τριάντη όσον αφορά την ύδρευση και την γεώτρηση της ΔΕΥΑΦ.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου των ερωτήσεων η παράταξη του κ. Καραχάλιου αποχώρησε με αφορμή παλαιότερη φρασεολογία του Δημάρχου σε προγενέστερή συνεδρίαση, εν απουσία του πρώτου “περί ευθύνης…και αγγουριών” για την διοργάνωση της γιορτής χαλβά και αποχώρησε από την συνεδρίαση πριν την ψήφιση των θεμάτων μαζί με την παράταξή του.

Η ψήφιση των θεμάτων

Όσον αφορά τα θέματα της συνεδρίασης η 8η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου Φαρσάλων πέρασε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε ο Απ. Αναγνώστου). Εγκρίθηκε ομόφωνα ο ορισμός ορκωτού λογιστή και επιλέχθηκε η συμφέρουσα οικονομική προσφορά για το δήμο με την προσφορά της εταιρείας ΣΟΛ. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η έκθεση εσόδων – εξόδων Γ’ τριμήνου (καταψήφισε ο κ. Αναγνώστου και η κ. Ίφου, ψήφισε μόνο ότι αφορά τα έξοδα μισθοδοσίας υπαλλήλων και αιρετών, τελών και φόρων). Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγησης άδειας λειτουργίας υπαίθριας δημόσιας κολυμβητικής δεξαμενής εταιρείας. Επίσης ομόφωνα πέρασε από το σώμα ότι δεν έχει γίνει καμία μετατροπή οικισμών της περιοχής ευθύνης του Δήμου σε ερώτημα της στατιστικής υπηρεσίας. Η Συμμετοχή του Δήμου στο Φορέα Σχεδιασμού Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας (Φο.Σ.ΠΕΣΔΑ) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε ο κ. Αναγνώστου). Ομόφωνα εγκρίθηκε θέση παραχώρηση θέσης ολιγόλεπτης στάθμευσης επί της οδού Καναδά 18. Στο τελευταίο θέμα που αφορούσε πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα επεισόδια του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, καταψηφίστηκε η συγκεκριμένη πρόταση καθώς υπερίσχυσε η πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης η οποία έλαβε σε ονομαστική ψηφοφορία 14 ψήφους έναντι 3 της Λαϊκής Συσπείρωσης. Απόντες από την συνεδρίαση ήταν οι κ.κ. Δ. Μπαμπανίκας, Κ. Μπένου, Ε. Κατσιαούνης και Β. Πατσιούρας.