Προσεισμικός έλεγχος 40 κτηριακών υποδομών στο δήμο Φαρσάλων μέσω του προγράμματος «Τρίτσης»

Το πράσινο φως για την υλοποίηση προσεισμικού ελέγχου σε 40 κρίσιμες υποδομές του δήμου Φαρσάλων άναψε το υπουργείο Εσωτερικών με την έγκριση χρηματοδότησης από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα, ποσού ύψους 42.100,20 ευρώ.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε πως «τα πρόσφατα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου το τελευταίο διάστημα τόσο σε γειτονικές περιοχές του νομού μας, όσο και σε άλλες της χώρας, αναδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στην επαρχία Φαρσάλων. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουμε σε έναν ολοκληρωμένο προσεισμικό έλεγχο κτηρίων πρώτης προτεραιότητας, για να έχουμε πλήρη εικόνα για υποδομές στις οποίες ζουν, εργάζονται και εκπαιδεύονται καθημερινά πλήθος ατόμων και ανήλικων παιδιών. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό κ. Πέτσα για την ένταξη της πρότασής μας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης».

Πρόκειται για έργο για το οποίο ο δήμος Φαρσάλων υπέβαλε πρόταση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)».

Το έργο προβλέπει την εκπόνηση πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων υποδομών αρμοδιότητάς του, βάσει των προδιαγραφών του Ο.Α.Σ.Π., καθώς και μελέτης αποτίμησης – ανασχεδιασμού των πιο επισφαλών υποδομών εξ αυτών που θα υποδείξει η έκθεση τεκμηρίωσης.

Ο Δήμος Φαρσάλων δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών και επιλέγει από το πλήθος των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης αρμοδιότητάς του, να ενταχθούν είκοσι πέντε υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τρία κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και έξι αθλητικά κέντρα, με στόχο να πραγματοποιηθεί έπειτα ο  δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στις πιο επισφαλείς υποδομές, στο τελικό στάδιο θα εκπονηθεί μελέτη  αποτίμησης – ανασχεδιασμού με ενδεχόμενη μελέτη ενεργειακής απόδοσης και εδαφοτεχνική μελέτη.

Πέραν των σχολείων, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και των αθλητικών  κέντρων, εντάσσονται επίσης στο πρόγραμμα η Δημοτική Βιβλιοθήκη και  το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Φαρμακείο της Δημοτικής Ενότητας Φαρσάλων, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακούς, το Δημαρχείο και το Παλαιό Κοινοτικό Κατάστημα της Δημοτικής Κοινότητας του Μεγάλου Ευυδρίου και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Τοπικής Κοινότητας Ναρθακίου.

Οι συγκεκριμένες υποδομές έχουν επιλεγεί με βάση τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τη σπουδαιότητά τους, το ιστορικό τους και το πλήθος των πολιτών που εξυπηρετούν, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των μαθητών.