Βαγενά: «Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας, λόγω νοσηλείας περιστατικών Covid-19»

Σοκάρουν τα νούμερα περιστατικών Covid-19 για μια ακόμη μέρα σε Λάρισα και Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την 1/11/21 ο ΕΟΔΥ έδωσε 5.449 νέες μολύνσεις, ήτοι 2.722 περισσότερες από την προηγούμενη μέρα που ήταν 2.727. Στην Π.Ε. Λάρισας δε τα θετικά κρούσματα που καταγράφηκαν την 1/11/21 είναι 339, ενώ στις 31/10/21 ήταν 226, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 113.

Ως εκ τούτου, η πίεση που υφίστανται τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας είναι ασφυκτική, λόγω της ραγδαίας αύξησης νοσηλείας των περιστατικών Covid-19. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, χρειάστηκε να τοποθετηθούν κρεβάτια ακόμα και σε γραφείο του ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να φιλοξενηθούν ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ προκύπτει πλέον και η ανάγκη, λόγω των αυξημένων εισαγωγών σε καθημερινή  βάση, να μεταφερθούν περιστατικά σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων.

Η ανησυχία σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι μεγάλη. Με αίτημά του προς το υπουργείο Υγείας, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, κ.Φώτης Σερέτης, ζητά την παραχώρηση άλλων 45 κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, ακόμη και σε άλλες θεσσαλικές πόλεις, καθώς τα 30 κρεβάτια που προορίζονται για ασθενείς με Covid-19 σε ιδιωτική κλινική στη Λάρισα έχουν ήδη καταληφθεί.

«Όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία ρίχνονται στη μάχη για τον κορωνοϊό και από άλλες ειδικότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, ενώ ο πρόεδρος των γιατρών του Αχιλλοπούλειου, Ν. Χαυτούρας σχολίασε πως «Είναι επικίνδυνο για τους άλλους ασθενείς με άλλες ασθένειες. Οι γιατροί δεν επαρκούν, χρειάζονται προσλήψεις».

Το νέο κύμα της πανδημίας έχει ήδη εισβάλει με σφοδρότητα και βρίσκει τη χώρα μας πάλι απροετοίμαστη. Δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φέρει την πολιτική σφραγίδα και την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν η πανδημία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον ελεγχόμενη. Η χώρα μας καταγράφει αρνητικά ρεκόρ με σχεδόν 5.500 ημερήσια κρούσματα και βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στην πορεία του εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια να προετοιμάσει το ΕΣΥ και δεν το έκανε. Είχε ένα χρόνο να προωθήσει σωστά και στοχευμένα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως σε τόσες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν το έκανε. Είχε ένα χρόνο να προετοιμάσει θεραπευτικά πρωτόκολλα και να φέρει φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούν άλλες χώρες και δεν το έκανε. Το μόνο που έκανε είναι να κηρύσσει ανά τρεις μήνες το τέλος της πανδημίας, να πανηγυρίζει ότι νίκησε τον κορωνοϊό και ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι, στέλνοντας έτσι μηνύματα χαλάρωσης και απαξιώνοντας πλήρως τους επιστήμονες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, έτεινε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία από επιστήμονες κοινής αποδοχής, που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, για τρίτη φορά αρνήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία του, αλλά και το έλλειμμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών. Η πολιτική ευθύνη, τόσο για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που είναι μπροστά μας, του ανήκει αποκλειστικά.