Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα Φάρσαλα

Mε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης στην πλατεία δημαρχείου και κατάθεση στεφάνων εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου σήμερα στα Φάρσαλα. Για ακόμη μια φορά η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των υψηλών κρουσμάτων στην Θεσσαλία.

Ανήμερα της εορτής, μετά το πέρας της δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης από τους ιερείς, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό και διευθυντή του 2ου Λυκείου Φαρσάλων κ. Γεώργιο Κουτσοδόντη και στην συνέχεια η κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων με την υπεύθυνη της τελετής κ. Βούλα Μπαλαμπάνη να εκφωνεί τα 37 ονόματα Φαρσαλινών που έπεσαν ηρωικά: Αλεξόπουλος Γεώργιος, Αποστολακόπουλος Ευάγγελος, Βλάχος Γεώργιος, Γακόπουλος Νικόλαος, Γεωργίου Γεώργιος, Γεωργόπουλος Ηλίας, Γκαντέλος Γεώργιος, Γουργιώτης Φώτιος, Δεληδήμος Παναγιώτης, Δημακόπουλος Γεώργιος, Δοντάς Ευριπίδης, Ευαγγελόπουλος Γεώργιος, Θεοδώρου Αθανάσιος, Θεοχάρης Θεοχάρης, Θεοχάρης Δημήτριος, Θεοχαρόπουλος Βάιος, Θεοχαρόπουλος Αχιλλεύς, Ιωάννου Χριστόδουλος, Καραμπούζης Δημήτριος, Κατσαρός Θεόδωρος, Κατσιλέρος Κωνσταντίνος, Κέλλας Βασίλειος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Κουκουφλής Βασίλειος, Κουτσίνας Νικόλαος, Κυριτσόπουλος ή Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Κυρίτσης Κωνσταντίνος, Ματθαίου Μιχαήλ, Μήτας Βασίλειος, Μπλάτζας Αλέξανδρος, Μόσιας Λεωνίδας, Μουσίτσας Κωνσταντίνος, Σκυλοδήμος Θεόδωρος, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Τσιόλης Χρήστος. Τράντος Γεώργιος, Χαρίτος Δημήτριος. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στεφάνι κατέθεσαν, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Απ. Μπίλλης, ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων Θωμάς Γκούτας, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων κ. Βακάκης, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων κ. Παν. Κάσσας, για την Εθνική Αντίσταση η αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή, για το ΤΟΕΒ Φαρσάλων ο Πρόεδρος κ. Αναστ. Δραχμάνης, για το Εργατικό Κέντρο ο Πρόεδρος κ. Βασ. Κεφαλάς, για τον Εμπορικό Σύλλογο ο Πρόεδρος κ. Γ. Πιτσάβας, για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Λάρισας ο κ. Νικ. Γκατζόγιας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων επαρχίας Φαρσάλων και ο αντιπρόεδρος του Αχιλλέα Φαρσάλων κ. Σταύρος Πουλαράκης. Το παρών έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων Κων/νος Δαμιανός, η Πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ κ. Β. Αρσενοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, Ευάγγελος Κατσιαούνης, Ιουλία Αγγελακοπούλου και Βασ. Πατσιούρας, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Ι. Τσούλης, ο Πρόεδρος ΠΕΝΑ κ. Νικ. Παυλονάσιος, οι σύμβουλοι κοινότητας Φαρσάλων κ.κ. Κων/νος Βαρακλιώτης, Φωτεινή Πιτσάβα και Θαν. Γεροβασίλης, ο πρόεδρος ΔΗΜΤΟ ΝΔ Φαρσάλων κ. Δημ. Γιακοβής, ιερείς, καθηγητές και αντιπροσωπεία μαθητών των σχολείων της πόλης.

Με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η 28η Οκτωβρίου του 1940 έχει καταγραφεί στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας, ως μία κορυφαία στιγμή σθένους, ομοψυχίας και πατριωτισμού. Ήταν η στιγμή που η «μικρή» Ελλάδα δεν γονάτισε μπροστά στον πανίσχυρο φασισμό, αλλά όρθωσε το ανάστημά της φωνάζοντας «Όχι». Με τη στάση τους εκείνη, οι πρόγονοί μας κέρδισαν μία θέση στο πάνθεον των ηρώων και έστειλαν το διαχρονικό μήνυμα πως ενωμένοι οι Έλληνες έχουμε πετύχει το ακατόρθωτο. Και σήμερα λοιπόν, σε μία εποχή με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, η ενότητα είναι το κλειδί που μπορεί να μας βγάλει όλους μαζί, με ασφάλεια στο ξέφωτο. Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους του ’40. Χρόνια πολλά σε όλους!”

Δείτε φωτογραφίες