Οι Φινλανδοί στα Φάρσαλα…

Τι δουλειά έχει ένας Φινλανδός στα Φάρσαλα; Ποια είναι η ιστορία της -άγνωστης εν πολλοίς- Φιλελληνικής Λεγεώνας που πολέμησε στον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και κατά πόσο η κρητική εξέγερση συντέλεσε στον πόλεμο αυτόν; Πώς έβλεπαν οι Ευρωπαίοι τους Έλληνες του 19ου αιώνα;

Φως σε μια άγνωστη πτυχή του ατυχούς πολέμου του 1897 επιχειρεί να ρίξει το βιβλίο «Ψέμα και Απάτη. Φινλανδοί στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ασίνη», σε επιμέλεια των Μπιορν Φορσέν και Μαρίας Μαρτζούκου και με τη συνεργασία του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, και αποκαλύπτει τις μαρτυρίες των Φινλανδών και την άγνωστη ιστορία της πολυεθνικής Φιλελληνικής Λεγεώνας.

Θέμα του βιβλίου είναι οι Φιλέλληνες που έλαβαν μέρος στον ατυχή πόλεμο του 1897, τον πόλεμο των τριάντα ημερών, τον πόλεμο που είχε ως αφορμή την εξέγερση των Κρητικών και τον αγώνα τους για να ενωθούν με την Ελλάδα. Στον ατυχή πόλεμο πήραν μέρος Φιλέλληνες από διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια στρατιά με διμοιρίες ανάλογα με τον τόπο καταγωγής των ερχομένων από διάφορες χώρες. Μεγάλη ήταν η προσέλευση από τη Φινλανδία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν δική τους διμοιρία. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή των δύο επιμελητριών έχουμε μαρτυρίες από εθελοντές, πολεμιστές, γιατρούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι δίνουν τη δική τους οπτική στον πόλεμο αυτόν.

Το βιβλίο παρέχει μια άγνωστη πτυχή του ατυχούς πολέμου του 1897 και ως τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όσους μελετάμε την ιστορία, παρέχοντάς μας ένα άγνωστο στιγμιότυπο του αγώνα αυτού.

Θανάσης Αραμπατζής – Εφημερίδα Ελευθερία