Μάξιμος με Τριαντόπουλο στο Δαμάσι: 14χιλιαρο και σε σεισμοπαθείς Τυρνάβου και Ελασσόνας

Στο σεισμόπληκτο Δαμάσι συνόδευσε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στους σεισμοπαθείς που διαμένουν στους οικίσκους σημείωσε ότι «είναι απόλυτα κατανοητή κάθε δίκη σας διαμαρτυρία γιατί εσείς βιώνετε καθημερινά τις συνέπειες του σεισμού. Όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο έδειξε άμεσα αντανακλαστικά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον Δήμο Τυρνάβου, τον δήμαρχο Γιάννη Κόκουρα, αλλά αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος των φυσικών καταστροφών δημιούργησε ειδική θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή σε τέτοιες περιπτώσεις. Η παρουσία του σήμερα εδώ είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς, εκτός των έως τώρα παρεμβάσεων, ανακοινώνει την επέκταση και στους σεισμοπαθείς των δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας των άμεσων μέτρων στεγαστικής συνδρομής που θεσπίσθηκαν για τους σεισμοπαθείς στην Κρήτη».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, εντός του Νοεμβρίου όσοι υποβάλλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα θα λαμβάνουν άμεσα 14.000 ευρώ αν το σπίτι τους κρίθηκε κόκκινο-κατεδαφιστέο, 8.000 ευρώ αν χαρακτηρίσθηκε κίτρινο και 3.000 ευρώ αν χαρακτηρίσθηκε πράσινο.

Αύλακας-εστία μόλυνσης

Επιπλέον, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η εδώ παρουσία του φίλου υφυπουργού δίνει λύσεις στο πρόβλημα του αύλακα του προχείρου οικισμού, που εκτός της δυσωδίας αποτελεί και εστία μολύνσεων, καθώς άμεσα ενισχύει με έκτακτη επιχορήγηση την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου με διαδικασίες φαστ τρακ να προχωρήσει στην ασφαλή κάλυψή του».

Αυθαίρετα

Κατά τη συζήτηση με τους σεισμοπαθείς κατοίκους του προχείρου οικισμού ετέθη το πρόβλημα με τις αυθαίρετες κατασκευές και την ανάγκη τακτοποίησής τους. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε ότι ήδη με ερώτησή του έθεσε στον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα το θέμα, ζητώντας να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε σεισμόπληκτα κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις άνω του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης, στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου. Ο Θεσσαλός πολιτικός ζήτησε κι από τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να παρέμβει προς τον συνάδελφό του για την επίσπευση της επίλυσης του προβλήματος, κάτι που δεσμεύτηκε να πράξει.