Μ. Χαρακόπουλος με εκπροσώπους παραγωγών: Στόχος η εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην επαρχία

«Το  νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που αναμφίβολα έχουν κοινωνικό πρόσημο, το οποίο αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο σε εποχές διεθνούς αύξησης του ενεργειακού κόστους, που επιφέρει αυξήσεις σε αγαθά. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ σημαντικό να εισακουστούν παρατηρήσεις των εκπροσώπων των παραγωγών με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην επαρχία, που έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας κ. Βασίλη Λυγούδη και τον πρόεδρο των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας κ. Δημήτρη Πούρικα.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών εξέθεσαν στον Θεσσαλό πολιτικό τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας και συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Όπως σημείωσαν, λόγοι όπως, ο περισσότερο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των επαφών μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, οι χαμηλότεροι τζίροι και εισοδήματα που επιτυγχάνονται και το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί λαϊκών, ειδικά στα χωριά, δεν κατέχουν τεχνολογικές δεξιότητες, επιβάλουν την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις δυσκολίες που θα προκύψουν από την υποχρέωση της αποστολής sms στο e-καταναλωτής για παραγωγούς στην επαρχία. Επίσης, πρότειναν η χρονική ισχύς των αδειών παραγωγού να είναι για πέντε έτη και όχι για ένα έως πέντε έτη και επεσήμαναν ότι δεν διευκρινίζεται εάν θα προκηρύσσονται οι υφιστάμενες θέσεις στις λαϊκές -και όχι μόνο όσες μένουν κενές. Εισηγήθηκαν η προκήρυξη θέσεων να γίνεται ανά τρίμηνο, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη δεσμευτική διάταξη σχετικά με την πώληση τουλάχιστον του 50% της παραγωγής σύμφωνα με τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ). Τέλος, ανέφεραν ότι αντιτίθενται στα πρόστιμα τιμωρητικού χαρακτήρα, ενώ σχετικά με την καταβολή τελών στους δήμους (ημερήσιο δικαίωμα) πρότειναν ο τρόπος είσπραξης να επιλέγεται από κάθε δήμο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τους συνομιλητές του για την αναλυτική ενημέρωση και δεσμεύτηκε -κατανοώντας την ανάγκη για μια ομαλότερη και σταδιακή προσαρμογή των λαϊκών αγορών της επαρχίας στις αλλαγές που κυοφορούνται- να μεταφέρει τις παρατηρήσεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.