Κέλλας: Εκσυγχρονισμός των λαϊκών, με προοπτική για νέους παραγωγούς και επαγγελματίες

«Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση για τον συμπαθή κλάδο των λαϊκών αγορών, που είναι βαθιά ριζωμένος στις καταναλωτικές μας συνήθειες ως το μέρος που μπορεί κανείς να βρει φρέσκα, εξαιρετικής ποιότητας και φθηνά προϊόντα. Πιστεύω ότι αρκετοί από εμάς όχι μόνο ψωνίζουμε από τη λαϊκή αλλά, όσοι είμαστε από την επαρχία, αντιλαμβανόμαστε και την πολιτιστική αξία των εμποροπανηγύρεων και εν γένει του υπαίθριου εμπορίου.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, προσθέτοντας:

«Για πρώτη φορά, έχουμε σε ενοποιημένο κείμενο σαφή διάκριση μεταξύ λαϊκών αγορών, αγορών βιολογικών προϊόντων, streetfood, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, ενώ προβλέπεται η νέα κατηγορία των πρότυπων λαϊκών αγορών που θα μπορούν να συστήνονται από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά ευκαιρία για τους νέους, που θέλουν να δουλέψουν προσελκύοντας περισσότερους νέους καταναλωτές και δη απ’ τη γενιά τους. Προς τον σκοπό αυτό, άλλωστε, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για νέους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές.

Μέσω της μοριοδότησης ενισχύεται το κοινωνικό πρόσημο του υπαίθριου εμπορίου. Αφενός, προσφέρεται μία σοβαρή επαγγελματική διέξοδος για όσους συμπολίτες μας βρίσκονται εκτός εργασίας είτε στο περιθώριο, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για την ανεργία και την αστεγία. Αφετέρου, μόρια αναγνωρίζονται και στους έχοντες τέκνα, ιδιαίτερα στους πολύτεκνους, ενώ υφίστανται ρυθμίσεις για τη δυνατότητα αγροτικών και γυναικείων συνεταιρισμών, προκειμένου να αποκτούν θέσεις σε υπαίθριες αγορές. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας να οργανώνουν εμποροπανηγύρεις, εφόσον αυτές διεξάγονται σε χώρους πλήρους κυριότητας τους».

Αρμοδιότητα των Δήμων επί των λαϊκών αγορών

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στη διοικητική αρμοδιότητα των δήμων επί των λαϊκών, κάνοντας αναφορά στην περίοδο της Αντιδημαρχίας του στον Δήμο Λαρισαίων, σημειώνοντας:

«Ο δήμος είναι ο κοντινότερος θεσμός στην κοινωνία και γι’ αυτό ορίζεται δια του νομοσχεδίου ως αρμόδιος για την οργάνωση των αγορών. Σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος, που διετέλεσε Αντιδήμαρχος στον Δήμο Λαρισαίων και είχε την ευθύνη των λαϊκών για αρκετά έτη. Οι λαϊκές αγορές στη Λάρισα δουλεύουν καλά ίσως χάρη στους καλούς παραγωγούς ή και στον καλό επόπτη».

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας

Ο Χρήστος Κέλλας ανέδειξε τις θέσεις της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου να αποσαφηνίσει τις αντίστοιχες διατάξεις και να προστατεύσει τα συμφέροντα των παραγωγών, επισημαίνοντας:

• Το χρονικό διάστημα των αδειών των παραγωγών πωλητών από 1 έως 5 έτη να οριστεί αποκλειστικά σε 5 έτη, ώστε να εξισωθεί με το αντίστοιχο των επαγγελματιών πωλητών.
• Οι προκηρύξεις αδειών να αφορούν τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο και να μην επηρεάσουν τους ήδη κατόχους αδειών.
• Να απαλλαγούν οι παραγωγοί από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής καταχώρισης στοιχείων σε καθημερινή βάση, δεδομένου ότι εργάζονται σκληρά από τα χαράματα και δεν χρειάζεται να ξεκινούν τη μέρα τους με γραφειοκρατικά ζητήματα, τουλάχιστον στην επαρχία.
Η ευχή στην Ντόρα

Ακόμη, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ευχήθηκε «καλή δύναμη» στην Ντόρα Μπακογιάννη, έπειτα από τη δημόσια εξομολόγηση της τελευταίας για τη μάχη της με τον καρκίνο, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα βγει ακόμα μια φορά νικήτρια.

Δείτε το βίντεο εδώ: