Κέλλας: Άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης και των βαμβακοπαραγωγών

Για τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων στο νομό Λάρισας από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής νομού Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ζητώντας την άμεση έναρξη των διαδικασιών αποζημίωσης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός στάθηκε ιδιαίτερα στις ζημιές που σημειώθηκαν στην βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς όπως τον ενημέρωσαν οι παραγωγοί του νομού το 50% της φετινής σοδειάς δεν έχει συγκομισθεί και υπέστη σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση. Κι όλα αυτά, σε μία ιδιαίτερα θετική εμπορική χρόνια, κατά την οποία η διεθνής τιμή του βαμβακιού είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών. Συνεπώς το οικονομικό πλήγμα για τους παραγωγούς είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα “θα πρέπει οι διαδικασίες αποζημίωσης να ξεκινήσουν άμεσα και για τους βαμβακοπαραγωγούς, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, ενόψει και της νέας  καλλιεργητικής περιόδου”.

Ο κ. Λυκουρέντζος ευχαρίστησε τον κ. Κέλλα για την αναλυτική ενημέρωση που του παρείχε και δεσμεύτηκε ότι την Δευτέρα θα δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες εκτίμησης της ζημιάς.

Επιπλέον, ο κ. Κέλλας έθεσε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και το ενδεχόμενο απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, σε όσους παραγωγούς δεν συγκομίσουν, λόγω των πλημμυρών, τα προβλεπόμενα κιλά. «Θέμα, το οποίο θα εξεταστεί από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της προβλεπόμενης εκτιμητικής διαδικασίας» σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο.