Καιρός και χρηματιστήριο “συγκρατούν” την συγκομιδή και την τιμή του βαμβακιού

Σταδιακή ομαλοποίηση φαίνεται να σημειώνει η διεθνής τιμή βάμβακος μετά από αρκετές μέρες που είχε συνεχώς ανοδική πορεία. Η τιμή χθες κινούνταν στο χρηματιστήριο κοντά στα 109 – 110 σεντς/λίμπρα, με τα εκκοκκιστήρια να παραλαμβάνουν με τιμή στα 72 σεντς/κιλό με παράδοση στην πύλη τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, η τιμή του σύσπορου πληρώνονταν στα 73 σεντς/κιλό στην πλειοψηφία των εκκοκκιστηρίων, με αρκετούς παραγωγούς να σπεύδουν να κλείσουν τις παραγωγές τους για να πληρωθούν με την συγκεκριμένη τιμή. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που περιμένουν και προσδοκούν ακόμα μεγαλύτερες τιμές, ποντάροντας στο ενδεχόμενο της ανόδου της τιμής στην διεθνή αγορά. Μερικώς χαμένοι ήταν οι παραγωγοί που προπώλησαν εδώ και αρκετούς μήνες μέρος των κιλών της φετινής παραγωγής τους με τιμή μικρότερη από την τωρινή, κοντά στα 53 σεντς/κιλό, όταν την δεδομένη στιγμή της υπογραφής συμβολαίου, η τιμή του βαμβακιού κινούνταν σχεδόν δέκα λεπτά κάτω από την προπώληση που είχαν συμφωνήσει και φάνταζε τότε ιδανική.

Προσωρινό χειρόφρενο όμως εκτός από την τιμή, έχει τραβήξει εδώ και λίγες μέρες και η συγκομιδή, λόγω καιρού, με τους αγρότες να περιμένουν πότε θα βελτιωθεί, ώστε να ξαναβγούν για να συνεχίσουν με την συλλογή των χωραφιών τους. Ωστόσο, ο καιρός δείχνει να επιμένει και να συνεχίζεται η αστάθεια, με βροχοπτώσεις και τις επόμενες μέρες, και με την συγκεκριμένη έξοδο να λαμβάνει μέχρι στιγμής άγνωστη ημερομηνία.

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία