Ε. Λιακούλη: « Οργή και αγανάκτηση, από το βυθισμένο στα λασπόνερα, Δαμάσι» 

Δημόσια παρέμβαση, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο Δαμάσι, όπου οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται αμείωτες και οι σεισμόπληκτοι ζουν σε δραματικές συνθήκες, πραγματοποίησε η  η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επεσήμανε τα εξής:

«Πρόσφατα επισκέφθηκε το Δαμάσι ο κ. Πρωθυπουργός. Ήρθε να εγκαινιάσει, το έργο του δημοτικού σχολείου Δαμασίου, το οποίο ανατέθηκε και υλοποιήθηκε από τεχνική εταιρία, χωρίς κόστος για την κυβέρνηση. Μέχρι εδώ,  ας πούμε , όλα καλά. Προσωπικά, ήμουν παρούσα, θεωρώντας αυτονόητο ότι στα θέματα αυτά, είμαστε όλοι μαζί. Φεύγοντας από το σχολείο, ο κ Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι οι Άνθρωποι που διαμένουν στους οικίσκους- περίπου 60 οικογένειες, είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντάς τον να τους επισκεφθεί, ο κ. Πρωθυπουργός πέρασε ακριβώς από μπροστά τους και τους… προσπέρασε…σαν να μην υπήρχαν!

Κανείς από όλους αυτούς τους σεισμόπληκτους, που μήνες τώρα ζουν σε δραματική κατάσταση, δεν μπόρεσε να του μιλήσει, να τον ενημερώσει, να συζητήσει μαζί του για τα θέματα του οικισμού,  να νιώσει ότι υπάρχει δίπλα του η Πολιτεία, χωρίς τα φλας των φωτορεπόρτερ- απεσταλμένων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης .

Η πικρία τους για το συγκεκριμένο γεγονός, είναι πολύ μεγάλη. Βαδίζοντας όμως προς την καρδιά του χειμώνα, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα .Έχουν περάσει πάνω από επτά  μήνες  από τον διπλό καταστροφικό σεισμό της Ελασσόνας στο Νομό Λάρισας  και οι Άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και την ωραιοποίηση των καταστάσεων από τη πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού , παραμένει δραματική. Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι μισό χρόνο μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς, δεν έχει τελειωμό. Διαμαρτύρονται δημόσια ότι εξακολουθούν να βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις, διότι δεν διαθέτουν καθαρό νερό, ζουν στο Δαμάσι δίπλα σε μια υγειονομική βόμβα – μια μεγάλη τάφρο, που λιμνάζουν τα νερά και ζέχνει, ενώ πλήθος εντόμων αλλά ακόμη και νερόφιδων,  καθημερινά εμφανίζονται και ολοκληρώνουν το άθλιο τοπίο.   Επιπλέον,  δεν  υπάρχουν ούτε κατάλληλα και ανθεκτικά σκέπαστρα, ώστε να μπορούν να προστατευτούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε εγκατάσταση φωτισμού,  με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος για τους πεζούς.  Την ίδια ώρα οι οικονομικές υποχρεώσεις «τρέχουν» και  ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει από την Κυβέρνηση, για τα σπίτια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα και την επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά και για απαλλαγή των κατοίκων από τις πάγιες χρεώσεις των λογαριασμών Πρόκειται, για αγώνα επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν πνιγεί μέσα στα λασπόνερα του Οκτώβρη, έχοντας πλέον απελπιστεί και χάσει κάθε ελπίδα τους για γρήγορη αποκατάσταση. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρουσιάσει το συγκεκριμένο σχέδιό της για την ανασυγκρότηση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμά της . Πόσο καιρό θα μείνουν οι σεισμοπαθείς στους οικίσκους; Πώς θα επέμβει η Κυβέρνηση για την επίσπευση των διαδικασιών; Πώς θα θωρακίσει τους οικισμούς για το χειμώνα; Πώς θα επιβιώσουν οι κάτοικοι της περιοχής, που εκτός του σεισμού, έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από τους παγετούς και έχασαν όλη τη σοδειά τους; Αρκούν τα δώρα των εταιριών, για να αντιμετωπιστεί η τεράστια καταστροφή που έφερε ο σεισμός του Μάρτη; Ποιον, επιτέλους,  κοροϊδεύουν ; Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία με αναφορά μου στους αρμοδίους κκ Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να απαντήσουν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Η πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση, τελείωσε οριστικά !»