Δρομολογούνται τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Χωρίς απρόοπτα και με αρκετές απουσίες κύλησε η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Τα θέματα πέρασαν ομόφωνα, εκτός από την 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2021 και τα σχέδια “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” που καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ το θέμα που αφορούσε την λήψη απόφασης εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων για κτηνοτροφική εγκατάσταση πήρε αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση για διαδικαστικούς λόγους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Κων/νο Δαμιανό να ενημερώνει το Σώμα, ότι η πρόταση του Προεδρείου, αλλά και του Δημάρχου, ήταν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση δια ζώσης. Ζητήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους προ-ημερών να αποστείλουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όμως διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν πέρασε ο προβλεπόμενος χρόνος από τη δεύτερη δόση, έτσι, δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση. Ακόμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική εγκατάσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο που να υποστηρίξει την ταυτόχρονη συνεδρίαση (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη) και εγγραφή, παρά μόνο με την συμβολή ιδιώτη, όπου κλήθηκε και δήλωσε ότι ο χρόνος για να υποστηριχθεί όλο αυτό το πλαίσιο, ήταν πολύ λίγος, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί ο τρόπος της τηλεδιάσκεψης για αυτή την συνεδρίαση.

Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου όπου ενημέρωσε το Σώμα για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το γραμματέα του κ. Πέτσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου συζητήθηκαν τα έργα που αφορούν το δήμο και αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Όπως ανέφερε ο κ. Εσκίογλου η πορεία των έργων θα ξεκινήσει τον ερχόμενο διάστημα, με την δημιουργία Βρεφονηπιακού σταθμού και θα ακολουθήσουν η αγροτική οδοποιία, έργο προϋπολογισμού 3,5 εκατ, ευρώ, οι μελέτες για να απορροφηθούν τα χρήματα, και αρχές του δευτέρου εξαμήνου του επόμενου έτους, για τα δύο φράγματα σε Δίλοφο και Ναρθάκι. Μάλιστα ο κ. Εσκίογλου τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το νερό από την νέα γεώτρηση στο δίκτυο της πόλης, που θα συμπληρώσει το ήδη υπάρχων, με πολύ χαμηλά νιτρικά.

Στον κύκλο των ερωτήσεων η κ. Ίφου έθεσε κάποια ερωτήσεις για τα προβλήματα του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Φαρσάλων, κυλικείο, τουαλέτες, για την επαναλειτουργία των χορευτικών στο Πολιτιστικό Κέντρο, για την κακή κατάσταση των κάδων (όσον αφορά το πλύσιμο), για τις πρόσφατες ασφαλτοστρώσεις στο κέντρο, για τα  “Πολυμερέικα” ενώ ακόμα ζήτησε ενημέρωση για την Ακαδημία Φαρσάλων. Για τα προβλήματα των σχολείων ο πρόεδρος της Β’ Θμιας και αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γούσιας, σημείωσε ότι τρέχει η διαδικασία πλειστηριασμού για το κυλικείο, όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσον αφορά για τις τουαλέτες δήλωσε ότι δεν του έχουν αναφερθεί ζημίες και ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων, εκτός αν έγιναν ζημιές από την περίοδο των καταλήψεων. Για τις ασφαλτοστρώσεις και τα φρεάτια σημείωσε ότι αρμόδια είναι η τεχνική υπηρεσία καθώς ο ίδιος δεν είναι μηχανικός. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Νικ. Γκατζόγιας απάντησε για τα χορευτικά ότι γίνονται αιτήσεις και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πλαίσιο της λειτουργίας αυτών σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας. Για τους κάδους ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Κων/νος Μπαλατσός, ανέφερε ότι το πλυντήριο είναι χαλασμένο, φτιάχνοντάς το, θα τεθεί ξανά σε λειτουργία, ενώ ο κ. Κουκουλιός ως προηγούμενος αντιδήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι στην θητεία του, έγιναν δυο πλύσεις, μια φορά το Πάσχα και μια φορά στα μέσα του καλοκαιριού, όπου και ο κορονοιός σταμάτησε 2 άτομα από το προσωπικό και δεν μπορέσαν να συνεχίσουν. Για τα “Πολυμερέικα” ο δήμαρχος σημείωσε ότι πρώτο μέλημα είναι να γίνουν οι υποδομές αποχέτευσης και ομβρίων και μετά θα γίνουν οι ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή. Επίσης κ. Εσκίογλου για την Ακαδημία Φαρσάλων σχολίασε ότι είναι μια πρωτοβουλία του κ. Φίκα και μάλιστα αφιλοκερδώς, ενώ η κ. Χατζηπλή σημείωσε ότι είναι ένα σωματείο, το οποίο έχει δημοσιευθεί στο πρωτοδικείο, στο οποίο πρόεδρος είναι ο κ. Φίκας και επίτιμος ο Δήμαρχος.

Ο κ. Απόστολος Αναγνώστου ζήτησε να ενημερωθεί για την κάλυψη θέσεων προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, επεσήμανε την ανάγκη να ελεγχθούν ξανά τα αντιπλημμυρικά στο παλαιό γήπεδο, η γέφυρα στην οδό Βόλου στην Αμπελιά, τα προβλήματα που δημιούργησε ο “Ιανός” στην Ασπρόγεια και η χωματερή που έχει δημιουργηθεί δίπλα στις εργατικές κατοικίες στην περιφερειακή οδό της πόλης, ενώ επισήμανε ότι ανάλογες χωματερές υπάρχουν έξω από το Αχίλλειο και την Ερέτρια. Η κ. Χατζηπλή απάντησε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες καθαριστριών στα σχολεία, το μόνιμο προσωπικό που κάνουν 8ωρο και με σύμβαση, καθώς φέτος έχουν δοθεί από το Υπουργείο 71 ώρες για 24 καθαρίστριες την εβδομάδα. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ι. Λελεντζής ανέφερε πρόβλημα 100 μέτρων στην άσφαλτο από τον “Ιανό” στο επαρχιακό δρόμο προς Πλάτανο και στο δρόμο προς Δενδροχώρι καθώς και ότι δεν λειτουργεί ο φωτισμός στην διασταύρωση προς Ναρθάκι. Ο Δήμαρχος ανέφερε τόσο ο φωτισμός, όσο και το σημείο στον Πλάτανο ανήκει στην Περιφέρεια. Στην ερώτηση του κ. Αναγνώστου για την γέφυρα της Αμπελιάς, ανέφερεότι  το νερό ανήκει στην αποκεντρωμένη και τα αναχώματα στην Περιφέρεια.

Απόντες από την συνεδρίαση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι οι κ.κ. Άρης Καραχάλιος, Δημήτρης Μπαμπανίκας, Γιώργος Αγγελακόπουλος, Κυριακή Παναγιωτοπούλου, Χριστόδουλος Παπαγεωργίου, Κων/να Μπένου, Ιουλία Αγγελακοπούλου, Βασίλης Πατσιούρας, Κων/νος Τύμπας, Γιάννης Γκέβρος και Ευάγγελος Δημητρακόπουλος.