Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση στους άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 για τους άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα στην ομάδα Α και Β ανοίγει στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό την Πέμπτη.

Όπως πρόσθεσε, προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη β’ δόση. Αυτή η ομάδα, είπε αφορά περίπου 100.000 άτομα.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τα παιδικά πάρτι, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνονται με μονοψήφιο αριθμό παιδιών για την αποφυγή της διασποράς. «Μη μαζεύουμε 30 παιδάκια για να παίξουν, γιατί είναι μεγάλος παράγοντας διασποράς» είπε σχετικά, επισημαίνοντας πως τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα.

Από πλευράς της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 66%, με το ποσοστό να έχει φτάσει στο 94% στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε. Κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων. Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε.

Πηγή: huffingtonpost.gr