Κέλλας: Ιστορική η στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία

«Η Συμφωνία εγκαθίδρυσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης της χώρας μας με τη Γαλλική Δημοκρατία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας είναι μία ιστορική σύμβαση, που θωρακίζει την πατρίδα μας απέναντι σε εξωτερικές απειλές και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά την ψήφιση της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, προσθέτοντας:

«Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διασυνδέει την ελληνική υψηλή στρατηγική με αυτή της Γαλλίας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του διεθνούς συστήματος και σύμμαχός μας σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Δεν ξεχνάμε, πάνω απ’ όλα, ότι Γάλλοι ναύτες πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, στην πιο δύσκολη στιγμή, δηλαδή, της Επανάστασης του 1821, καθώς και ότι Γάλλοι στρατιώτες διασφάλισαν την εκκένωση της Πελοποννήσου από τους Οθωμανούς με την Εκστρατεία του Μοριά. Ούτε λησμονούμε τη στήριξη, που παρείχε η Γαλλική Δημοκρατία στη χώρα μας, στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, στην προσχώρησή μας στην ΕΟΚ το 1979 και στην παραμονή μας στην Ευρωζώνη το 2015.

Η Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια και συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης στις επικράτειές μας και εμβαθύνει την αλληλεπίδραση των χωρών μας στις σφαίρες της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής συνεργασίας. Αφενός, προάγεται η εναρμονισμένη λειτουργία των αντιπροσωπειών μας στα πλαίσια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ δίδεται έμφαση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Αφετέρου, προβλέπεται η στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας, με γνώμονα τις σύγχρονες προκλήσεις και την τεχνική και επιστημονική εξέλιξη.

Σε συνδυασμό με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των μαχητικών και των φρεγατών, η Συμφωνία διαμορφώνει μία νέα γεωστρατηγική πραγματικότητα για τη διαπεριφέρειά μας και την ΕΕ. Με τα 24 μαχητικά Rafale και τις 3 φρεγάτες Belharra, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας αποκτούν νέες δυνατότητες και ενισχύεται η αποτρεπτική ισχύς μας εξισορροπώντας τον διεθνή καταμερισμό ισχύος. Ελλάς και Γαλλία δημιουργούν τις προϋποθέσεις, προκειμένου η ΕΕ να προχωρήσει στην αμυντική ένωσή της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να χαιρετίσει την εθνική επιτυχία, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, δυστυχώς, κατώτερη των περιστάσεων. Η ένδεια επιχειρημάτων του κ. Τσίπρα καταδεικνύει την έλλειψη επαφής του με την πραγματικότητα και την κοινωνία που τάσσεται συντριπτικά στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.

Προχωράμε μπροστά κάνοντας τις δεσμεύσεις μας πράξη. Χτίζουμε μια Ελλάδα πιο φωτεινή, πιο ισχυρή!».